ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нібулон" показує приклад соціальної відповідальності та партнерства з обласною владою в Запоріжжі Новости компаний

У світле свято Благовіщення жителі села Біленьке, що в годині їзди від Запоріжжя, отримали від лідера аграрного ринку України сільгосппідприємства «Нібулон» довгоочікуваний подарунок.

До 1 червня компанія побудує на території об'єднаної громади свій перевантажувальний термінал вартістю близько 500 млн грн. А напередодні передала селянам новий соціальний об'єкт - сучасний комплекс очисних споруд ціною 10 млн грн. «Це і є реальний соціально відповідальний підхід інвестора на територіях, на яких він працює», - заявив під час урочистої церемонії відкриття об'єкта голова Запорізької обласної держадміністрації Костянтин Бриль.

За його словами, село багато років перебувало на межі екологічної катастрофи: через відсутність очисних споруд тисячі тонн неочищених вод від будинків, лікарні, школи та виправної установи скидалися прямо в Дніпро.

«Компанія «Нібулон» якраз шукала ділянку під новий перевантажувальний термінал і не могла дозволити, щоб новий об'єкт розміщувався в зоні, небезпечній для громади і Дніпра», - розповів генеральний директор «Нібулон», Герой України Олексій Вадатурський. За його словами, після консультацій з обладміністрацією було прийнято рішення добудувати наявні, але вже за відкоригованим фахівцями компанії проектом сучасні споруди і безоплатно передати їх громаді в користування.

О. Вадатурський зазначив, що будівництво чергового сучасного річкового терміналу на річці Дніпро в с. Біленьке було б неможливим без підтримки команди губернатора Костянтина Бриля, який узяв на себе обов'язок вирішити всі бюрократичні перешкоди на шляху реалізації проекту.

«Завдяки губернатору ми мали вихід на будь-яку контролюючу організацію для погодження усіх проектних рішень, рішень щод землі», - зазначив він. За словами Вадатурського, саме Бриль став ініціатором звернення до президента та прем'єра з приводу створення сприятливих умов для розвитку вітчизняного судноплавства і суднобудування, яке підписали міські голови та голови ОДА придніпровських регіонів.

Губернатор, своєю чергою, назвав компанію «правильним, справедливим і соціально відповідальним» інвестором.

«Від цього інвестиційного проекту ми бачимо тільки одні плюси. Він сприятиме детінізації зернового ринку. Крім того, це інвестиції в громаду. Тільки від цього підприємства село буде отримувати щомісяця 300-400 тис. грн відрахувань - це близько 4-5 млн грн на рік. А це школа, дороги, освітлення, садок, ФАП, і зменшення соціального напруження. Додамо сюди ще прозору плату за землю, якою буде користуватися компанія. І ми отримаємо процвітаючу громаду», - наголосив К. Бриль.

Гендиректор «Нібулон» зазначив, що компанія орієнтується на молоде покоління співробітників, і тому зацікавлена в тому, щоб створювати для них максимально комфортні умови, в тому числі для навчання дітей. Виступаючи перед громадою села, він узяв на себе додаткові зобов'язання: побудувати в Біленькому сучасний шкільний стадіон і обладнати інтерактивний комп'ютерний клас.

«Ми хочемо, щоб молодь не виїжджала з села, щоб вона працювала тут, щоб тут навчалися діти, щоб вони бачили в селі перспективу, ставали аграріями і працювали для процвітання країни», - зауважив він.

За словами Вадатурського, об'єкт у Біленькому - це перший проект терміналу, який повністю фінансується за рахунок кредитної лінії в розмірі 74 млн доларів, виділеної «Нібулон» Європейським інвестиційним банком. Він дасть можливість створити в селі додатково 140 нових робочих місць. «Це буде для людей і для громади позитивний стрес. Ми дамо роботу всім, у кого буде для цього бажання. Крім того, завдання нашого об'єкта - зняти з автомобільних доріг близько 300 000 тонн зерна. Тільки з околиць цього району, за 450 км (!) до Миколаєва на рік привозять 41 тис. тонн», - зазначив А. Вадатурський.

Він також додав, що на будівництві терміналу вже задіяні 14 будівельних організацій із Запорізької області. «Ми завантажили всі заводи ЗБВ, довелося залучати навіть компанії з Дніпра, такі інтенсивні темпи ми набрали. Стандартно ми зводимо такий термінал за 100 днів. Тому всі підрядники, з якими ми працюємо, проходять жорсткий відбір. Зараз ми будуємо термінал, який зможе приймати зерно вже найближчої збиральної кампанії», - зазначив А. Вадатурський.

За словами Костянтина Бриля, найближчим часом компанія «Нібулон» і Запорізька ОДА мають намір реалізувати ще один проект - реанімувати занедбаний елеватор у Токмаку та перетворити його на сучасний зерновий термінал. «У комплексі три проекти «Нібулон» - в Біленькому, Кам'янці-Дніпровській та Токмаку - дадуть можливість нашим аграріям економити від 4 до 6 доларів на кожній тонні зерна тільки за рахунок поліпшення логістики. Крім розвантаження доріг, ми також будемо спільно з «Нібулоном» відстежувати порушення в перевантаженні транспортних засобів», - наголосив він.

А. Вадатурський додав, що, за розрахунками компанії, кожен 1 млн тонн зерна, знятий з автомобільних доріг, дозволяє економити 790 млн грн на ремонті автомобільних доріг для державного і місцевих бюджетів. «Нібулон» уже найближчим часом має намір досягти обсягів перевезення до 4 млн тонн зерна в рік по Дніпру і Південному Бугу.

«Коли є будівництво, коли реалізовуються такі проекти - видно, що в країні є життя. А якщо такі складні проекти реалізуються під час війни, то можна однозначно говорити про непереможність нашої країни. Якби в нас було більше таких компаній, як «Нібулон», то Україна була б попереду всіх країн Європи», - наголосив голова Запорізької облдержадміністрації К. Бриль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram