ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україну під виглядом російського можуть завезти вугілля з "націоналізованих" шахт

У 2017 році енергетикам знадобиться імпорт 5,6 млн т вугілля.

В Україну під виглядом російського можуть завезти вугілля з "націоналізованих" шахт
Фото: business-tv.com.ua

Росія зацікавлена в постачаннях в Україну антрациту з "націоналізованих" в ОРДЛО шахт, що раніше належали українським компаніям, пише відомий журналіст Ігор Маскалевич в статті, опублікованій "Дзеркалом тижня".

"Я вкрай здивуюся, якщо в процесі паливної кампанії буде менш як десяток спроб (з підтримкою відповідальних чиновників) завезти і російське вугілля", - написав він.

"Донецький антрацит зник як мінімум надовго, а де брати інше паливо для шести працюючих на цьому вугіллі теплових електростанцій, подається неясно ... Тепер належить перебудовуватися буквально на ходу. У поточному році згідно з чинним балансом енергетикам знадобиться імпорт 5,6 млн т вугілля. Приблизно 800 тис. т - польське газове вугілля, решта - антрацит через морські порти. Це в сім разів більше імпорту енергетичного вугілля минулого року. Левову частку - близько 5 млн т - планують купити в другому півріччі 2017-го", - пише журналіст.

"Велика частина вуглевидобутку ОРДЛО ще недавно платила податки саме в Україні. У Білокам'яній прагнуть максимально скоротити розмір дотацій на "ДНР"/"ЛНР". Так що переведення шахт під підпорядкування Донецьку і Луганську напрошувалося давно, особливо спостерігаючи близьку до стовідсоткової залежність України від антрациту", - відзначає автор.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає за необхідне заборонити імпорт з Росії антрацитового вугілля. Він пояснив, що є дані про те, що антрацит з непідконтрольних територій Донбасу буде направлятися в Ростовську область РФ, а звідти за вищою ціною поставлятися в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram