ГоловнаКультура

Зеленський нагородив орденами колег по серіалу "Слуга народу"

Президент відзначив День українського кіно двома указами.

Зеленський нагородив орденами колег по серіалу "Слуга народу"
Фото: 1+1

Президент Володимир Зеленський до Дня українського кіно підписав указ №465/2021 про відзначення державними нагородами визначних акторів та працівників кіно.

Першим у списку нагороджених опинився відомий український актор Станіслав Боклан, який знімався, зокрема, у серіалах "Коли ми вдома", "Кріпосна", "Папік" та разом з самим Зеленським виконував одну з головних ролей у "Слузі народу". Він отримав орден "За заслуги" ІІІ ступеня.

Таким же орденом нагороджено також популярного телеведучого, актора Юрія Горбунова, режисера Михайла Іллєнка (брат Юрія Іллєнка), голову Національної спілки кінематографістів України Олександра Янчука та інших.

Чотири акторки отримали орден княгині Ольги ІІІ ступеня. Серед них - Ольга Сумська та Катерина Кістень, яка теж мала велику роль в "Слузі народу".

Знаменита акторка Ніна Антонова ("Варчина земля" та ін.) отримала звання народної артистки України. Чотирьом акторкам присвоєно звання "Заслужений артист України". Дев’ять осіб отримали звання "Заслужений діяч мистецтв України", п’ять – "Заслужений працівник культури України".

Зеленський також підписав указ №464/2021 про сприяння розвитку кінематографії в Україні.

Згідно з документом, Кабінет міністрів має прискорити розробку законопроекту про Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії та подати його на розгляд Верховної Ради.

Також має бути активізоване надання державної підтримки кінематографії.

Пропонується звільнити від ПДВ операції з постачання робіт і послуг іноземним суб’єктам кінематографії при виробництві ними фільмів на території України для надання їм державної підтримки у формі державної субсидії для повернення частини здійснених при виробництві фільмів кваліфікованих витрат.

Зеленський пропонує консолідувати функції з формування та реалізації державної політики у сфері кінематографії в єдиному центральному органі виконавчої влади, а також активізувати міжнародну співпрацю з метою закріплення на світовому кіноринку іміджу України як держави з висококонкурентною індустрією кінематографії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram