ГоловнаКультура

Кіностудія "УкрАнімаФільм" стане частиною Центру Довженка

Реорганізацію кіностудії проводять, щоб не допустити її банкрутства і повної ліквідації.

Кіностудія "УкрАнімаФільм" стане частиною Центру Довженка
Фото: Детектор медіа

Державна студія анімаційних фільмів "УкрАнімаФільм" з 30 червня увійде до складу Довженко-Центру.

Відповідний наказ видало Міністерство культури, повідомляє прес-служба Центру Довженка.

"Реорганізація "УкрАнімаФільм" шляхом приєднання до Довженко-Центру гарантує збереження спадщини студії і є одним із способів не допустити її банкрутства і повної ліквідації в умовах відсутності державного фінансування", - йдеться в повідомленні.

Центр Довженка бере на себе зобов'язання зберігати, досліджувати і популяризувати спадщину "УкрАнімаФільму". "Унікальні архіви й апарати анімаційної студії отримають необхідні умови для збереження і частково увійдуть в експозицію майбутнього музею кіно". Повідомляють також, що Центр Довженка стане правонаступником усіх майнових і немайнових прав "УкрАнімаФільму".

Кіностудію заснували в 1930-х роках, а інституційно оформили в 1959-му як "Київнаукфільм", звідки анімаційна студія відокремилася пізніше. На "УкрАнімаФільмі" створили легендарні анімаційні фільми: "Як козаки...", "Пригоди Капітана Врунгеля", "Острів скарбів", "Доктор Айболить" та інші. Після розквіту української анімації в 1980-х студія почала поступово згортати свою діяльність через брак фінансування. У 2000-х корпуси кіностудії здавали в оренду, а студія намагалася адаптуватися до ринкових умов.

У 2017 році директором кіностудії "УкрАнімаФільм" став Дмитро Лісенбарт. Але 27 березня цього року він заявив про звільнення з посади директора, додавши, що не може втілити в життя план з розвитку кіностудії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram