ГоловнаСвіт

В Іспанії оголосили вотум недовіри Маріано Рахою

Він очолював іспанський уряд з кінця 2011 року.

В Іспанії оголосили вотум недовіри Маріано Рахою
Фото: EPA/UPG

Парламент Іспанії 180 голосами "за" проголосував за вотум недовіри уряду Маріано Рахоя, у зв'язку з чим він покине посаду. 169 іспанських депутатів проголосували проти, один утримався

Про це пише газета Pais.

Тепер уряд очолить Педро Санчес. Він представляє Іспанську соціалістичну робітничу партію, яка і була ініціатором відставки Рахоя. Соціалістів, які не мають більшості в парламенті, підтримала низка політичних сил, у тому числі ультраліва партія "Подемос" і регіональні партії басків і каталонців.

Демарш опозиції пов'язаний з рішенням Національного суду Іспанії: 24 травня він засудив до різних термінів тюремного ув'язнення 29 із 37 фігурантів так званої "справи Гюртель". Вона стосується скандалу з масштабним підкупом з боку ділової спільноти політиків владної нині Народної партії.

Розслідування проти Народної партії почалося 2007 року. "Справа Гюртель" стала найбільшим корупційним скандалом у сучасній історії Іспанії. Через неї кілька відомих членів партії пішли зі своїх посад.

Рахой наполягав, що вирок не стосується членів уряду, і говорив, що він має намір відбути весь чотирирічний термін на посаді прем'єр-міністра. Влітку минулого року Рахой уже проходив через вотум недовіри, і тоді депутатам не вистачило голосів відправити прем'єра у відставку.

Маріано Рахой очолював уряд Іспанії з грудня 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram