ГоловнаСвіт

Парламент Іспанії розгляне вотум недовіри уряду Рахоя

Правляча партія стала фігурантом великого корупційного скандалу.

Парламент Іспанії розгляне вотум недовіри уряду Рахоя
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Парламент Іспанії цього тижня розгляне вотум недовіри уряду Маріано Рахоя. У четвер пройдуть дебати, а в п'ятницю - голосування, пише Reuters.

Постанову про недовіру кабміну зареєстрували в конгресі представники Іспанської соціалістичної робітничої партії. Демарш опозиції пов'язаний з рішенням національного суду Іспанії, який 24 травня засудив до різних термінів тюремного ув'язнення 29 з 37 фігурантів так званої "справи Гюртель". Вона стосується скандалу з масштабним підкупом з боку ділового співтовариства політиків від правлячої нині Народної партії.

Рахой заявив, що вирок не стосується членів уряду і що він збирається відбути весь чотирирічний термін на посаді прем'єр-міністра. Влітку минулого року Рахой уже проходив через вотум недовіри, і тоді депутатам не вистачило голосів, щоб відправити прем'єра у відставку.

Соціалісти пропонують призначити на пост прем'єра свого лідера Педро Санчеса. На прес-конференції напередодні Рахой звинуватив Санчеса в тому, що його єдиною метою є особисте прагнення будь-якою ціною зайняти крісло прем'єра.

Для відставки Рахоя необхідна більшість у 176 голосів. Соціалісти разом з ультралівою партією "Подемос" мають у своєму розпорядженні 151 мандат. Ще 17 можуть додати каталонські партії, але цього все одно буде недостатньо.

Партія "Громадяни" (Ciudadanos), яка зараз лідирує в соцопитуваннях, закликала Рахоя призначити дострокові вибори. При цьому лідер "громадян" сказав, що він не готовий до угод з регіональними націоналістами і популістами, щоб змістити Рахоя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram