ГоловнаСвіт

Євросоюз оскаржив у СОТ мита США на метали

У Брюсселі визнали американські обмеження загрозою трансатлантичних відносин.

Євросоюз оскаржив у СОТ мита США на метали
Сесилия Мальмстрем
Фото: AVA.md

Євросоюз почав у Світовій організації торгівлі розгляд справи проти США через введення Вашингтоном мита на сталь і алюміній, які почали діяти з першого червня.

"ЄС відсьогодні оскаржує мита США в рамках СОТ", - сказала на прес-конференції в Брюсселі єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем.

Мальмстрем визнала рішення США "дуже сумним", тому що воно завдасть "дуже великої шкоди" європейській сталевій і алюмінієвій промисловості. Крім того, вона розкритикувала Вашингтон за те, що він пояснює введення тарифів міркуваннями національної безпеки.

Угода СОТ дійсно дозволяє відходити від загальних правил, якщо дотримання їх загрожуватиме безпеці країни. Але така мотивація не застосовується, впевнена єврокомісар.

"Експорт сталі та алюмінію з ЄС у США не може бути загрозою їхній внутрішній безпеці. Це ще більше послаблює трансатлантичні відносини. Це чистий протекціонізм", - заявила вона.

Крім того, Євросоюз почав підготовку до введення заходів для відновлення балансу в торгівлі, які буде введено до 20 червня.

На запитання про таке, чи існує вихід зі спіралі взаємних контрзаходів, Мальмстрем відповіла, що виходом із ситуації буде рішення США скасувати ці тарифи.

"Як я і сказала, ми скеруємо позов у СОТ і також готуємося до заходів з відновлення балансу, які будуть цілком відповідати правилам СОТ. Ми можемо це зробити, у нас є таке право, і я думаю, що ми повинні це зробити", - зазначила вона, додавши, що ЄС пропонував позитивну повістку.

31 травня міністр торгівлі США Вілбур Росс оголосив про введення з 1 червня 25% мита на ввезення сталі і 10% на ввезення алюмінію з Євросоюзу, Мексики і Канади. Голова Єврокомісії обіцяв відповісти Вашингтону як розглядом у СОТ, так і накладенням обмежень на американські товари.

Євросоюз сформував великий список категорій американських товарів, на які можуть бути поетапно накладені мита від 10% до 50%. Єврокомісія наголошувала, що залишає за собою право на асиметричні заходи, тобто за межами металургійної продукції, щодо якої вводять мита США. У цей список, зокрема, потрапили такі символічні для США товари, як джинси Levi's, мотоцикли Harley-Davidson і бурбон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram