ГоловнаСвіт

В Іспанії за запитом Росії затримали одного з ініціаторів "закону Магнітського", але потім відпустили (оновлено)

Генеральний секретар Інтерполу рекомендував не виконувати запит про затримання Браудера.

В Іспанії за запитом Росії затримали одного з ініціаторів "закону Магнітського", але потім відпустили (оновлено)
Фото: Радио Свобода

Британського фінансиста, засновника фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера затримали в Іспанії за запитом Росії.

Про це повідомив він сам у своєму мікроблозі Twitter

Браудер опублікував фото з поліцейської машини, зазначивши, що його везуть у відділення.

Оновлення. Іспанська поліція з'ясувала, що ордер на затримання Браудера нечинний, і відпустила його.

"Гарні новини. Іспанська національна поліція щойно відпустила мене після того, як генеральний секретар Інтерполу рекомендував їй не виконувати запит російської сторони про затримання. Це вже вшосте Росія зловживає Інтерполом у моєму випадку", - написав Браудер у Twitter.

Наприкінці минулого року Тверський суд Москви заочно засудив Браудера до дев'яти років колонії, визнавши його винним у навмисному банкрутстві й ухиленні від сплати податків на суму понад три мільярди рублів. Обставини справи стосуються 1996 року. Після цього Генпрокуратура Росії направила в Інтерпол черговий запит на затримання і екстрадицію Браудера в Росію.

Це вже не перший заочний вирок стосовно Браудера в Росії - в 2013 році його засудили теж на дев'ять років колонії, звинувативши в незаконному придбанні акцій "Газпрому".

Нагадаємо, Браудер є одним з ініціаторів прийняття в США "закону Магнітського", названого в пам'ять про померлого в СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який розкрив схему великих розкрадань із російського бюджету.

Документ передбачає візові та економічні санкції щодо росіян, причетних, на думку Вашингтона, до порушень прав людини. 2 травня аналог "закону Магнітського" прийняв британський парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram