ГоловнаСвіт

Сирія визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії

Дамаск домовився зі Цхінвалі і Сухумі про відкриття посольств.

Сирія визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії
Фото: EPA/UPG

Сирія визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії, між нею і двома республіками встановлюються дипломатичні відносини.

Про це повідомляє РБК з посиланням на сирійське МЗС.

Відзначають, що в республіках з'являться сирійські посольства. У Сирії, своєю чергою, буде відкрито представництва Південної Осетії і Абхазії.

Міністерство закордонних справ Південної Осетії опублікувало на своєму сайті комюніке про взаємне визнання.

"Міністерство закордонних справ Республіки Південної Осетії, уповноважене своїм урядом, має честь заявити про те, що Республіка Південна Осетія та Сирійська Арабська Республіка ... оголошують про взаємне визнання та встановлення дипломатичних відносин між двома країнами на рівні посольств з дати опублікування цього комюніке", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в серпні 2008 року Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і домагалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР. Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнають лише п'ять держав - Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.

У березні 2015 року президент РФ Володимир Путін і голова невизнаної Південної Осетії Леонід Тібілов підписали договір про співпрацю і інтеграцію.

У березні 2017 року уряд РФ схвалив угоду про включення військових Південної Осетії до складу російської армії. Україна це рішення засудила.

21 травня Держсекретар США Майк Помпео закликав Росію вивести війська з окупованих регіонів Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram