ГоловнаПолітика

Україна засудила входження армії Південної Осетії до складу Збройних сил РФ

МЗС закликало Росію вивести збройні формування і окупаційні адміністрації з тимчасово окупованих територій.

Україна засудила входження армії Південної Осетії до складу Збройних сил РФ
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ засуджує ратифікацію Державною Думою Росії так званої угоди про порядок входження окремих підрозділів збройних сил самопроголошеної "Республіки Південна Осетія" (окупована територія Грузії) до складу Збройних сил Росії.

Про це йдеться в коментарі МЗС.

"Цей черговий провокаційний крок є продовженням політики Кремля з дестабілізації ситуації в Чорноморському регіоні та підриву архітектури європейської безпеки", - йдеться в документі.

В українському зовнішньополітичному відомстві закликали Російську Федерацію виконувати свої зобов'язання в рамках міжнародного права і вивести всі свої збройні формування і окупаційні адміністрації з тимчасово окупованих територій Грузії і України.

МЗС ще раз висловило підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, в серпні 2008 року Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і добивалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР.

Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнають лише п'ять держав - Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

У березні 2015 року президент РФ Володимир Путін і голова невизнаної Південної Осетії Леонід Тібілов підписали договір про співпрацю й інтеграцію. У березні 2017 року уряд РФ схвалив угоду про включення військових Південної Осетії до складу російської армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram