ГоловнаПолітика

Волкер угледів зміну позиції РФ щодо миротворчої місії на Донбасі

Втім, Вашингтон розчарований бездіяльністю Росії у врегулюванні української кризи.

Волкер угледів зміну позиції РФ щодо миротворчої місії на Донбасі
Курт Волкер
Фото: youtube.com

Позиція Росії щодо розміщення на Донбасі миротворчого контингенту ООН стала більш відкритою, повідомив спецпредставник США Курт Волкер, передає DW.

Про це він заявив у понеділок, 29 січня, під час телефонного брифінгу з журналістами за результатами зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим.

"Минулого разу, коли ми зустрілися в Белграді, це був невеликий крок назад ... Але на цей раз було більше відкритості в обговореннях широкого мандата з підтримання миру на більшій території", - зазначив Волкер.

За його словами, розміщення місії ООН може початися з лінії розмежування. При цьому у Вашингтоні хотіли б, щоб місія була розміщена на всій території конфлікту, в тому числі на кордоні з РФ.

Втім, Волкер наголосив, що Вашингтон розчарований бездіяльністю Росії у врегулюванні української кризи.

"Я поінформував російську сторону про почуття глибокої досади Вашингтона в зв'язку з тим, що Росія не зробила абсолютно нічого для завершення конфлікту і не вивела війська з того часу, як ми почали цей процес", - цитує агентство "Інтерфакс" спецпредставника Держдепартаменту.

Також Волкер заявив про необхідність якомога швидше повернути російських офіцерів у Спільний центр з контролю і координації припинення вогню (СЦКК) на Донбасі.

26 січня Волкер і помічник президента РФ Владислав Сурков провели зустріч у Дубаї, під час якої обговорювали ухвалений закон про реінтеграцію Донбасу, проте ніяких конкретних рішень за підсумками зустрічі прийнято не було.

Напередодні Волкер відвідав Київ. Він обговорив ситуацію на Донбасі з президентом Петром Порошенком, начальником Генштабу ЗСУ Віктором Муженком та міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишом. Також Волкер обговорив з секретарем РНБО Олександром Турчиновим законопроект про реінтеграцію Донбасу.

У листопаді минулого року Волкер в інтерв'ю LB.ua говорив, що мета США - домогтися повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram