ГоловнаПолітика

Фігурант Ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» докладно розповів про знущання на етапі в СІЗО Ростова

Вадим Сірук написав про побої і «виховні бесіди», що проводяться співробітниками СІЗО Краснодара.

Фігурант Ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» докладно розповів про знущання на етапі в СІЗО Ростова
Фото: rferl.org

Фігурант ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Вадим Сірук зумів передати письмові пояснення своєму адвокату Емілю Курбедінову про події в слідчому ізоляторі Краснодара, куди його помістили під час етапу в СІЗО Ростова-на-Дону.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, Сірук розповів, що співробітники слідчого ізолятора і ОМОНу провели «плановий обшук» камери, під час якого грубо поводилися з арештантами, матюкали їх, били, цькували собаками.

«Співробітники ОМОНу всіх, що виходять [із камери арештантів], намагалися збити з рівноваги ударами по ногах і корпусу. Тих, хто не витримував і падав, хапали і штовхали вперед. Те ж саме відбулося зі мною. Виходячи з сумками в руках і на плечах, після декількох ударів я втратив рівновагу і вдарився головою об стіну. Після чого всім було дано команду прийняти положення сидячи навпочіпки, руки за голову, обличчям вниз. У такому положенні ми перебували 1-1,5 години, поки йшов огляд особистих речей», - написав Сірук.

За результатами огляду у нього забрали килимок для намазу і машинку для гоління. Коли в особистих речах Сірука співробітники СІЗО знайшли обвинувальний вирок, кримчанина провели на «бесіду», під час якої називали його «терористом», «іділовцем», погрожували «погубити в таборі».

Сірук приводить діалог з пам'яті: «Як так вийшло, що ти терористом став? - Я не терорист. - Якщо будеш свої радикальні погляди поширювати, пошкодуєш. Я за такими, як ти, уважно стежу. - У мене немає радикальних поглядів, я тільки обвинувачений. - Навіщо заборонену літературу читав, відео дивився? – Я скачував книги ще при Україні, тоді не заборонено було. - Так у вашій Україні все підряд дозволено. Що після терміну збираєшся робити? - Мене ще не засудили. - Дивись, таких, як ти, якщо треба буде, можемо загубити як у таборі, так і після. Зрозумів?»

Вперше про інцидент з Вадимом Сіруком стало відомо 29 грудня від адвоката іншого обвинуваченого у справі, правозахисника Емір-Усейна Куку Олександра Попкова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram