ГоловнаСвіт

Польща запропонувала призначити спецпредставника ООН з питань України

"Це може суттєво допомогти змінити ситуацію на сході України".

Польща запропонувала призначити спецпредставника ООН з питань України
Яцек Чапутович
Фото: Rmf24

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович пропонує Організації Об'єднаних Націй призначити спеціального представника ООН з питань України.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми обговорювали цю ідею з польськими експертами, я консультувався з Павлом Клімкіним, і ми вирішили винести цю ідею на порядок денний", - зазначив польський міністр після закінчення засідання Ради безпеки з українського питання.

Чапутович не назвав конкретної кандидатури на цю посаду, зазначивши, що "претендувати на неї можуть різні люди". На його думку, цей крок міг би суттєво допомогти у врегулюванні ситуації на Донбасі. Також польський дипломат прогнозує, що його "підтримають багато країн", але "перепоною знову може стати небажання Росії вирішувати проблему".

"Це рішення має ухвалити Рада Безпеки, а оскільки деякі її члени мають право вето - ми знаємо, що певні країни можуть бути проти. Але, як я чув від російського представника, його країна готова виконувати Мінські домовленості, тож може бути доречно винести цю пропозицію на голосування?!" - пояснив логіку подальших дій Чапутович.

Він також зазначив, що "нормандський формат", на його думку, не надто успішний, тому залучення до вирішення проблеми ще й такого інституту, як ООН, може значно допомогти змінити ситуацію на сході України.

Відзначимо, що на цьому ж засіданні Радбезу ООН, 29 травня, Росія відкинула вимоги визнати свою відповідальність за знищення літака рейсу MH17 у небі над Донбасом.

Нагадаємо, 1 травня Польща почала головування в Радбезі ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram