ГоловнаКультура

У Нацмузеї пройде спільна виставка українських, балтійських і скандинавських художників

У рамках виставки будуть досліджувати проблеми ідентичності

У Нацмузеї пройде спільна виставка українських, балтійських і скандинавських художників
Фото: Facebook / НХМУ

19 березня в Національному художньому музеї України відкривається виставка "Ідентичність. За завісою невизначеності", в якій візьмуть участь художники з України, країн Балтії та Скандинавії.

Про це сьогодні на презентації розповіли ініціатори проекту - НХМУ та посольства 8 країн Балтійсько-Північного партнерства.

Ідея організувати виставку сучасного мистецтва за підтримки восьми посольств - Швеції, Норвегії, Данії, Латвії, Литви, Естонії, Ісландії та Фінляндії - з'явилася 2013 року. Приводом для виставки стала тема спільної європейської ідентичності, яку запропонували порушити на майданчику Національного художнього музею.

Згідно із задумом куратора виставки Солвіта Кресе, спільною рисою ідентичності України та країн Балтії і Скандинавії є прикордонність: географічне розташування великих територій, якою є Євросоюз.

"Цією виставкою ми хочемо переглянути поняття ідентичності, підкреслюючи різні його аспекти, і підштовхнути до підходу з позицій ідентичності до національних, політичних, територіальних, соціальних і гендерних питань, - зазначає куратор. - Ми переконані в тому, що художники є перекладачами контексту і коментаторами ситуації. Вони не побояться зазирнути за завісу невизначеності, в якій травми минулого і туманність майбутнього сплетені в єдине ціле".

Тема національної ідентичності є актуальною не тільки для України. "Останнім часом у Швецію приїхали 130 тисяч біженців, - каже посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат. - Вони роблять свій внесок в ідентичність шведів, показуючи, що національна ідентичність - це не щось статичне, вона постійно змінюється".

У виставці візьмуть участь 24 художники з 9 країн світу. Від України братимуть участь Роман Мінін, Леся Заєць і Відкрита група.

Очікують, що під час виставки (з 19 березня по 22 травня) пройде серія освітніх подій: кураторські екскурсії, дискусії з художниками-учасниками проекту, круглий стіл в Українському кризовому медіа-центрі, інтерактивні воркшопи, програма для особливих аудиторій - таких як ветерани війни.

Завершиться проект перформансом "Хореографія для самця, що біжить", який буде проведено у відкритому міському просторі 18 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram