ГоловнаКультура

Лондонські вчені встановили особу художника Бенксі

Ним виявився Робін Ганнінгем із Бристоля

Лондонські вчені встановили особу художника Бенксі
Фото: Twitter / @thereaIbanksy

Учені Лондонського університету королеви Марії стверджують, що вони встановили особу знаменитого вуличного художника, якого з 2008 року називають Бенксі.

Ним виявився Робін Ганнінгем із Брістоля, пише "Медуза" з посиланням на The Independent.

Щоб установити особу Бенксі, вчені користувалися поліцейськими методами, а саме - географічним профілюванням і складним статистичним аналізом, який застосовують у кримінології, щоб упіймати злочинців.

В основі методу лежить припущення про те, що зловмисники скоюють правопорушення недалеко від місця проживання. Тому аналіз географії злочинів дозволяє визначити адресу підозрюваного, принаймні виявити кілька можливих адрес.

До вибірки вчених, які шукали Бенксі, потрапили 140 робіт у Лондоні та Бристолі. Аналіз цих точок показав, що в Бристолі Бенксі малював графіті поряд з одним і тим самим пабом, житловим будинком та ігровими майданчиками. У Лондоні малюнки з'являлися навколо трьох повторюваних адрес.

Використовуючи інформацію, вчені зробили висновок, що ділянки появи малюнків збігаються з місцями, де жив або просто часто з'являвся Робін Ганнінгем.

Уперше про те, що Бенксі і Робін Ганнінгем - це одна й та сама людина, ще 2008 року повідомив таблоїд Mail on Sunday. Як доказ журналісти використовували стару фотографію, на якій, як стверджувалося, був зображений Бенксі за роботою. У Бристолі їм розповіли, що справжнє ім'я Бенксі - Робін Ганнінгем. Протягом року репортери опитували друзів, сусідів, колишніх колег і родичів художника, з'ясовуючи нові деталі його особистості.

До розслідування Mail on Sunday нікому не вдавалося з'ясувати особу Бенксі, хоча обговорювали кілька версій. За однією з них, художник, який, коли стемніє, малює графіті, вдень працював м'ясником; за іншою - під псевдонімом Бенксі працювала група художників. При цьому сам Бенксі відмовлявся назвати своє ім'я, а його знайомі спростовували будь-які припущення. Навіть агент художника стверджував, що він не цілком упевнений, з ким працює.

Втім, і цього разу художник виявився не в захваті від спроби розкрити його особу. Адвокати Бенксі зв'язувалися з командою Університету королеви Марії і намагалися з'ясувати, як саме висновки вчених будуть подавати в ЗМІ. Через звернення юристів видавництву Taylor and Francis, що випускає Journal of Spatial Science, довелося відкласти публікацію наукової статті на тиждень.

Нагадаємо, в серпні Бенксі відкрив власний парк розваг - "Бенксі-ленд". Наприкінці вересня, коли захід-виставка завершилося, художник передав будматеріали у французьке Кале для зведення притулків для біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram