ГоловнаКультура

Чого чекати від літературної осені?

Вересень в Україні – пора літературних фестивалів і книжкових новинок. Більшість видавництв намагаються встигнути реалізувати свої проекти до двох найбільших заходів осені – Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz, який щороку відбувається в перший тиждень вересня у Чернівцях, і, традиційно, львівського Форуму видавців, який цьогоріч триватиме з 11 по 14 вересня. Чого чекати поціновувачам літератури у найближчі тижні – в огляді LB.ua.

Однією з найцікавіших новинок стане книжка-комікс-CD поета, прозаїка і перекладача Сергія Жадана під назвою «Бийся за неї». Вона побачить світ у Meridian Chernowitz. Це видання має незвичний формат, поєднуючи в собі відразу три компоненти – вірші, малюнки і музику. «Бийся за неї» – це збірка патріотичної лірики, що налічує десять текстів автора, які він виконує разом із харківським музичним гуртом «Собаки в космосі». Сюди входять як вже добре відомі читачеві «Інстаграм (нова машина мера)», «Марат», так і зовсім нові тексти, серед яких – «Бийся за неї», «Безробітні» тощо. Ілюстрації до книжки зробив художник Артем Колядинський.

Відразу після офіційного релізу книжки-комікса-СD Сергій Жадан і «Собаки» вирушать в тур на підтримку нового альбому. Презентації відбудуться в Харкові, Чернівцях, Івано-Франківську, Львові, а також Варшаві, Празі, Берліні, Мюнхені, Штутгарті, Кьольні та Відні. «Розумію, що нині не кращий час для концертів, – говорить Сергій Жадан, – але певен також, що сьогодні особливо важливо всім нам далі триматися разом, обмінюватися нашою енергією, ділитися нашою вірою. Тому ми будемо робити у вересні виступи й, враховуючи реалії війни, зробимо вхід на концерти в Україні вільним».

Ще однією новинкою буде історичний роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія». Останній побачить світ у львівському «Видавництві Старого лева». Найперше, що звертає на себе увагу – це тривала літературна мовчанка авторки, прихильники якої чекали її нової книжки протягом семи років (попередній роман «Сьомга» вийшов у 2007 році).

«Фелікс Австрія» – це твір про Станіславів (колишня назва міста Івано-Франківськ), який описує звичаї і традиції Східної Галичини кінця ХІХ – початку ХХ століття. Авторка детально зосереджується як на історичних процесах загалом, так і на конкретних героях – тому, як вони проживають кожну мить свого існування. У центрі роману – образи двох жінок, про яких читаємо в анотації, що «їхні долі переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти». Любовний трикутник, несподівані сюжетні повороти й оригінальна історична канва не залишать байдужими як прихильників творчості Софії Андрухович, так і тих, хто вперше візьме до рук її книжку.

Звертає на себе увагу ще одне видання, яке ось-ось надійде у продаж – арт-бук «Ірена Карпа – письменниця, співачка, мандрівниця». Книжка складається з трьох розділів: Інтерв’ю з авторкою, Правда життя (публіцистика) і Мисткиня на барикадах (есеїстика). Тут багато фотографій, які зображують письменницю в різних іпостасях. «Якщо чесно, – зізнається Ірена Карпа, – мені здається, що я роблю те, що й усі інші люди. Хіба що робота моя – улюблена». Саме про неї, а також про особисте – відверто і з властивим Ірені гумором – ви прочитаєте на цих 80-ти сторінках. До речі, дизайном книжки займався відомий поет і прозаїк Юрко Іздрик.

Перші презентації арт-буку відбудуться 7 вересня в Чернівцях у рамках V Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ, 9 вересня – в Івано-Франківську, 13-го – у Львові під час Форуму видавців.

«Знаючи багато про різновиди концтабірної смерті, більшість із нас мало що чула про різновиди концтабірного життя», – читаємо у післямові до збірки оповідань «У нас, в Аушвіці...» народженого в Житомирі польського письменника Тадеуша Боровського (1922-1951). Ця книжка у перекладі літературознавця і публіциста Олександра Бойченка побачить світ у чернівецькому видавництві «Книги-ХХІ». «Моторошна сила прози Боровського полягає в тому, що він із якоюсь потойбічною – по той бік добра і зла – стилістичною байдужістю показує нам будні табірного комплексу Аушвіц-Біркенау», – зазначає перекладач. Ще більшого трагізму збірці додає правдивість розказаних історій, а також той факт, що внаслідок пережитих подій, її автор тричі намагався вчинити самогубство аж поки не досяг свого. За словами критиків, оповідання Боровського не мають аналогів у світовій літературі на табірну тему.

Уже незабаром книга «У нас, в Аушвіці...» надійде до українських книгарень, а відвідати її презентації можна буде 3 вересня у Харкові та 9 вересня в Івано-Франківську.

Гарною новиною для усіх кінгоманів стане, анонсований харківським видавництвом «Клуб Сімейного Дозвілля», переклад нової книжки майстра жахів Стівена Кінга «Містер Мерседес». Слідом за машиною-вбивцею з роману «Крістіна», у новоспеченому творі з’являється психопат на викраденому мерседесі, який здійснює низку злочинів. Йому протистоїть Білл Ходжес – поліцейський, що вийшов на пенсію, але спогади про ці вбивства не дають йому спокою. Хто переможе у протистоянні добра і зла дізнаємося вже в середині вересня. Перші презентації роману «Містер Мерседес» Стівена Кінга відбудуться на львівському Форумі видавців.

Корисним чтивом для маленьких і дорослих читачів стане «Казка про Майдан» Христини Лукащук, яка готується до друку в львівському «Видавництві Старого Лева». Про Майдан вже було і буде написано чимало книжок. Це – перша спроба пояснити наймолодшим українцям, що відбулося в нашій державі та як реагувати на ці події. Книжка розрахована на дітей 4-6 років. «Казка про Майдан» – це розмова про складні речі у формі казки. Авторка створила не лише тест, але й доповнила його дуже символічними, сповненими глибинних сенсів, власними ілюстраціями. Книжка прийдеться до смаку передусім маленьким читачам, які шукають відповідей і прагнуть збагнути історію свого народу.

Лілія ШутякЛілія Шутяк, Літературний критик, оглядач
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram