ГоловнаКультура

У театрі Франка поставлять документальну п'єсу "Щоденники Майдану"

П'єсу українського драматурга Наталії Ворожбит вже презентували в Лондоні, Гданську та Москві

У театрі Франка поставлять документальну п'єсу "Щоденники Майдану"
Фото: www.facebook.com/natalia.vorozhbyt

У новому сезоні в Національному театрі ім. Івана Франка поставлять документальну п'єсу українського драматурга Наталії Ворожбит "Щоденники Майдану".

Про це повідомляє видання Cultprostir.

Режисер театру Андрій Май заявив виданню, що "Щоденники Майдану" - одна з найочікуваніших прем'єр сезону.

"Ми з драматургом Наталією Ворожбіт були кураторами роботи, яка тривала з початку грудня 2013 року по кінець лютого 2014 року, - розповідає Май. - Кілька разів на тиждень ми збиралися і фіксували, що відбувається з нами і людьми, які приходили на наші зустрічі. Із цього вийшло 78 годин відеозаписів. Потім вийшов текст на 30 сторінок, який нам вдалося вперше презентувати в Москві, ще 10 березня в рамках Національного фестивалю "Золота маска". Тоді ще не було такого протистояння між державами".

Після цього текст представили у Гданську і в лондонському театрі The Royal Court Theatre.

Прем'єра спектаклю також пройде в листопаді у Вільнюсі - з литовськими акторами, а в грудні - в Берліні.

Андрій Май також заявив, що до річниці Майдану вони з Наталею Ворожбит готують "акторсько-свідковий проект", до якого залучать не тільки акторів театру Франка, а й простих людей.

Документальна п'єса "Щоденники Майдану" створювалася під час революційних подій з листопада по лютий в Києві. Відмінність документального театру (вербатім) від звичайного полягає в тому, що за основу беруться реальні свідчення очевидців та їхніх монологи. Із записаних і розшифрованих (як правило, дослівно і з дотриманням інтонацій) монологів або діалогів драматург монтує п'єсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram