ГоловнаКультура

У результаті артобстрілу в Донецьку зруйновано один з найбільших музеїв України

Будівля Донецького краєзнавчого музею, швидше за все, не зможуть відновити

В ніч з 20 на 21 серпня зруйновано будівлю Донецького обласного краєзнавчого музею в результаті артобстрілу в місті.

Про це повідомляє видання "Остров". Інформацію про руйнування даху і стін музею підтверджують на сайті голови ДонОДА.

"Було пряме влучення снаряда. Зруйновано дах, 2 сходові отвори, вибито скло. Постраждали зал природи, малий виставковий зал, зал етнографії", - повідомляє "Остров" з посиланням на очевидців.

Директор музею Євген Денисенко заявив "Голосу Украини", що в музеї вціліли 3 зали з 29. В результаті обстрілу вилетіли всі вікна, просіли плити перекриття. "Музей відновленню не підлягає", - резюмував Денисенко.

За його словами, найбільші втрати - в археологічній колекції: туди влучили два снаряди, пробили підлогу. "Це стародавні артефакти, які збиралися роками, - говорить директор музею. - Вони опинилися під завалами. Те, що ще можна врятувати, ми рятуємо - перевозимо до філії музею або відносимо у підвал".

Денисенко зауважує, що, незважаючи на бойові дії, музей працював до останнього дня і приймав відвідувачів.

Донецький краєзнавчий музей - один з найстаріших і найбільших музеїв України. Заснований у 1924 році, в його колекції - понад 180 тис. експонатів.

Фото: Вконтакте / Ирина Федорова

Фото: Вконтакте / Ирина Федорова

Фото: Вконтакте / Ирина Федорова

Фото: Вконтакте / Ирина Федорова

Фото: Вконтакте / Ирина Федорова

Нагадаємо, на початку червня бойовики "ДНР" захопили територію центру сучасного мистецтва "Ізоляція" - завод ізоляційних матеріалів у Донецьку. Команда "Ізоляції" перебувала в цей час у Києві, де фонд продовжує свою роботу. Як повідомлялося, бойовики розграбували колекцію культурного центру і зайняли його територію нібито для розміщення там гуманітарної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram