Таємниця року: Куди подівся Верховний Суд?

Сьогодні мільйони українців мали прокинутись в іншій реальності - з новим діючим Верховним Судом. Адже саме вчора була дата його офіційного створення. Де суд? От і мені цікаво.

Відповідно до ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом (30.09.2016) утворюється Верховний Суд у порядку та у складі, що визначені Законом.

Фото: zib.com.ua

Апологети судової реформи клялись ледь не Гербом і Конституцією, що буде вам справжній, незалежний Верховний Суд - вчасно і без ексцесів.

Що маємо у результаті? Одні лиш обіцянки.

Разом з низкою інших експертів півроку тому попереджав, що за такий короткий проміжок часу створити ВС – неможливо.

Власне, в цьому можемо переконатись, дивлячись як нині проходить конкурс на посади суддів Верховного Суду. Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс 7 листопада 2016 року. Відбувається він за доволі "дивними правилами". Спершу були одні умови, потім – інші.

Зараз конкурс є на етапі кваліфікаційного оцінювання - виконано практичне завдання. Відповідно до орієнтовного графіку це мали зробити ще в лютому. Не встигли? Дивно…

Нагадаю, що прийом документів для участі у конкурсі на посади суддів Верховного Суду планували здійснювати у паперовій формі з 17 листопада по 9 грудня 2016 року. Навіть якщо по грудень особи мали подати заяву на конкурс, далі є ще інші обов’язкові етапи: формування суддівського досьє, спецперевірка, прийняття рішення про допуск до конкурсу, два етапи кваліфікаційного оцінювання, формування рейтингу. Далі - внесення Вищою кваліфікаційною комісією суддів рекомендацій Вищій раді правосуддя щодо обраних кандидатів, розгляд тих рекомендацій ВРП, звернення до Президента. І на завершення - Указ президента про призначення суддями Верховнго Суду.

На додачу до всього цього закон про Вищу раду правосуддя набув чинності лише 05.01.2017. До цього часу і органу, який мав розглянути рекомендації ВККС щодо кандидатів на посаду суддів у ВС не було!

Висновок дуже простий - приймаючи норми, у нас немає прорахованої наперед стратегії щодо їхньої реалізації. Ось в цьому і весь парадокс.

Що ж, любі друзі, у такому випадку всі ми, уже починаючи з нинішнього дня, будемо подавати касаційні скарги до нового Верховного Суду. Ой, перепрошую, але ж суду ще нема і законодавства, за яким він має розглядати справи, теж немає. Адже ніхто не вніс зміни в усі процесуальні кодекси, які б передбачали, в якому порядку ВС має розглядати касаційні скарги і як такі скарги туди можна подати. Ледь не забув, та й будинку ВС ще навіть не виділили. Оце так халепа.

Єдине, що дійсно встигли «стратегічно» зробити реформатори за ці півроку, так це погіршити ситуацію в районних судах. Якщо раніше у нас пустувало 5 судів, то нині - 9. Там просто нікому чинити правосуддя. Хоч тут у нас все чітко, як за годинником.

Отож, переконаний, і про це уже також раніше говорив, що ВС запрацює з осені.

До того часу врешті-решт відбудеться набір суддів, усі призначення, кодекси приймуть відповідні, новопризначені встигнуть перед роботою добряче відпочити. Так що раніше вересня реальної роботи годі чекати.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram