ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Безпека по-ірпінськи: робимо дороги – рятуємо життя

Щороку в листопаді світ згадує жертв дорожньо-транспортних пригод, які, на жаль, стали однією з основних причин людської смертності і травматизму. Минулого року в Ірпінському регіоні в ДТП загинуло 15 людей. Цього року вже значно менше - 4. Щоб уберегти мешканців Ірпеня від небезпеки на дорогах, у місті системно працюють у декількох напрямках.

Перший із них – оновлення дорожнього покриття. За чотири роки Ірпінь отримав більш як півсотні капітально відремонтованих доріг. Схожих темпів немає ніде на Київщині, а то й в Україні. Сьогодні хороші дороги – своєрідна візитівка Ірпеня. Ними їздити легко і комфортно.

вул. Паламарчука в Ірпені
Фото: надане Володимиром Карплюком
вул. Паламарчука в Ірпені

На жаль, інколи, на якісному дорожньому полотні водії забувають про правила дорожнього руху, зокрема, про обмеження швидкості у міській зоні. З такою проблемою боряться «лежачі поліцейські» та світлофорні об’єкти.

Перші світлофори в Ірпені з’явилися чотири роки тому. Раніше їх у місті взагалі не було. Зараз встановлено вже вісім світлофорів на найбільш складних перехрестях.

Тоді ж на небезпечних ділянках почали активно встановлювати «лежачі поліцейські». Спочатку це були традиційні гумові обмежувачі швидкості. А два роки тому на вулицях міста почали з’являтися нові сучасні конструкції – підвищені пішохідні переходи, що водночас виконують функцію й «лежачих поліцейських». Такі переходи мають кілька суттєвих переваг. Їх видно здалеку і пішоходам, і водіям. Ефективно регулюючи швидкість, вони не псують стан автомобіля. Крім того, такі переходи будуються на одному рівні з тротуарами, що дуже зручно для мам з візочками та людей з обмеженими фізичними можливостями.

вул. Соборна в Ірпені
Фото: надане Володимиром Карплюком
вул. Соборна в Ірпені

Що ж до тротуарів, то їх в Ірпені оновлюють і будують під час кожної реконструкції вулиць. Ще донедавна пішоходам часто доводилося ділити проїзну частину з автомобілями. А це надзвичайно небезпечно. Зараз вулиць без тротуарів в Ірпені майже не залишилося, а за рік-два їх не буде зовсім.

Правильна яскрава дорожня розмітка та наявність усіх потрібних дорожніх знаків – ще одна важлива запорука безпечного руху у місті. В Ірпені за цим слідкують відповідні комунальні служби у співпраці з обласними дорожніми службами.

У 2015 році в Ірпені почала діяти міська програма «Безпечне місто». В її рамках на вулицях міста обладнали систему відеоспостереження. Сьогодні понад сто відеокамер фіксують та передають зображення на пульти у міський відділ поліції та до Муніципальної варти. Завдяки цьому вдалося розкрити вже чимало злочинів, зокрема, знайти винуватців ДТП, які втекли з місця події.

Крім того, у рамках програми «Безпечне місто» вже три роки поспіль інспектори Муніципальної варти щоранку контролюють рух на складних нерегульованих перехрестях поруч із міськими школами. У час пік, коли найбільше водіїв поспішають на роботу, інспектори допомагають дітям безпечно переходити дорогу. Приємно, що ірпінські водії з розумінням поставилися до такого нововведення і завжди реагують на прохання інспекторів зупинитися.

Інспектор Муніципальної варти контролює перехід біля ЗОШ №12
Фото: надане Володимиром Карплюком
Інспектор Муніципальної варти контролює перехід біля ЗОШ №12

У 90% випадків саме людина, чи то водій чи пішохід, відповідає за вчинену дорожньо-транспортну пригоду. Часто легковажність, безвідповідальність, жага екстриму вартують цілого життя, а то й не одного. У таких випадках, на жаль, не рятують ані світлофори, ні обмежувачі швидкості, ні подушки безпеки. Закликаю усіх учасників дорожнього руху бути завжди уважними і обережними, цінувати своє життя і життя оточуючих.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram