ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

10 продуктів, що найбільше подорожчали за 2016 рік

Зростання цін на продукти харчування цього року стало загрозливими трендом в Україні. За окремими позиціями воно склало від 10% до 78%. Як виглядає топ-десятка продуктів, що стрибнули в ціні найбільше?

Для початку нагадаю, що головна причина зростання цін - не у торгівельних накрутках, а у безперспективній економічній політиці. Собівартість продукції сільського господарства постійно зростає – зокрема, через податкове ярмо, яке уряд наклав на українського виробника. Наприклад, витрати на виробництво тваринницької продукції зросли більш ніж на 20%, зробивши цю галузь практично збитковою. Усе це відбивається на цінах.

Перше місце - «Київський торт». Головний кондитерський сувенір української столиці за цей рік подорожчав на 78%. Якщо торік він коштував 137 грн., то вже сьогодні доведеться викласти за нього 224 грн. у фірмовому магазині виробника.

Друге - алкоголь. Ціна на горілку протягом 2016 року підскочила в середньому на 67%. Якщо на початку року 1 літр горілки коштував 86,45 грн. – сьогодні його ціна сягає 144 грн.. Встановлення урядом мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої та намагання певних груп монополізувати спиртову галузь призвели до того, що сьогодні мова вже йде про появу «спиртових королів», а не про прозорість ринку.

Третє - тверді сири. Ціни на них виросли в середньому на 44%. Сьогодні в середньому 1 кг твердого сиру вітчизняного виробництва обійдеться в 144,25 грн., порівняно з 99,81 грн. на початку року. Хоча Україна й втратила один із найбільших ринків збуту – російський – ціни на сири продовжують зростати, насамперед через подорожчання сировини та високу прибутковість випуску сирних продуктів. Однак вже зараз ми маємо незначну різницю в ціні між українськими та імпортними сирами, що варіюється в межах 20%. Це змушує українських виробників скорочувати виробництво або здешевлювати його, випускаючи менш якісний продукт.

Четверте - яйця. Серед соціальних продуктів це «золотий» продукт, ціна якого підскочила на 34%. Лише за офіційною статистикою, сьогодні десяток яєць коштує 19,69 грн. - проти 14,64 грн. на початок 2016 року. В магазинах же яйця коштують по 23-25 грн. за десяток.

П’яте - масло. Не набагато відстає і вершкове масло, ціна на яке підскочила на 32%. Традиційна двохсотграмова пачка сьогодні обходиться у 25,79 грн. (19,53 грн. на початку року).

Шосте - риба. Цього року риба стала значно менш доступною пересічним громадянам. Ціни на неї підскочили на 24%, кілограм бюджетних сортів сьогодні коштує майже 70 грн. проти 56 грн. у січні. А червоні сорти риби, які так полюбляли радянські еліти, тепер також доступні лише володарям «золотих декларацій». Найнижчі ціни за кілограм лососевих становлять третину мінімальної пенсії.

Сьоме - дитячі суміші. 400 грамів дитячої суміші сьогодні обійдуться молодим батькам щонайменше у 211 грн. проти 174 грн. рік тому. Подорожчання сумішей склало майже 23%. А якщо врахувати, що сьогодні й ціни на підгузники перевищують 600 грн. за 100 штук, то стає цікаво, якими розрахунками керувалися можновладці, закладаючи прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років у розмірі 1228 грн. на місяць?!

Восьме - молоко. Ціни на молоко підскочили на 22%, і сьогодні літр коштує 14,5 грн. проти 11,89 грн. у минулому році. Причиною є зростання цін на сировинне молоко і скорочення кількості худоби, яку просто невигідно стало годувати.

Дев’яте - кисломолочний сир. 200 грамів такого сиру сьогодні коштують 15 грн. Це на 16% більше, ніж на початку року.

Десяте - олія. Завершує наш «рейтинг» соняшникова олія, ціна на яку теж суттєво змінилася за рік – з 29 грн. до 33 грн. за пляшку. Щоправда, за таку ціну знайти справжній літр уже не так просто. На полицях магазинів домінують пляшки по 900, 800 і навіть 750 грамів. Маркетинговий розрахунок робиться на те, що з меншою сумою покупцю легше розпрощатися, а вагу товару звіряють далеко не всі. Парадоксально, що Україна є світовим лідером з виробництва олії, але для самих українців вона стає все менш доступною.

Висновок простий: українські виробники повинні отримати стимули для розвитку. Якщо ж уряд продовжуватиме політику податкового пресу, він «вичавить» лише проблеми для всієї економіки. Минулого року на тлі зміни оподаткування аграрне виробництво вже впало на 4,8% - вперше за 15 років. Це все позначається на гаманці кожного українця. Якщо й надалі уряд залишиться глухим до проблем тих, хто годує країну – то замість обіцяних європейських зарплат українці стануть «мільйонерами», як у 1990-х роках.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram