ГоловнаБлогиБлог Віталія Марковича

Як вплине можливий дефолт Греції та України на валютний курс?

Липень 2015 року стане місяцем турбулентності як для європейської, так і для української економіки. Експерти обговорюють наслідки відмови Греції від подальших непопулярних реформ і припинення обслуговування зовнішнього боргу, а також недосягнення компромісу урядом України зі своїми кредиторами. Що ж означатиме дефолт для домогосподарств українців?

Фото: EPA/UPG

Що значитиме дефолт Греції і вихід з Єврозони

На 5 липня у Греції призначено референдум щодо пропозицій міжнародних кредиторів. На референдумі громадяни Греції повинні будуть відповісти на питання: чи згідні вони з підвищенням податків та зі скороченням пенсійного фонду на 8 млрд. євро, чого вимагають ЄС, ЄЦБ і МВФ. Таким чином лівопопулістській грецький уряд вирішив перекласти політічну відповідальність за можливий дефолт і вихід Греції із Єврозони на народ. Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас вже називає референдум історичним: "Після п'яти місяців важких переговорів наші партнери в кінцевому підсумку зробили пропозицію, яка стала ультиматумом для демократії і населення Греції. Ультиматум розходиться з основоположними принципами і цінностями Євросоюзу".

Центробанк Греції попередив, що країна оголосить дефолт і вийде з Єврозони, якщо уряду не вдасться досягти угоди з міжнародними кредиторами з питання фінансової допомоги в обмін на реформи. Греція (поки що) входить до Єврозони, і її банки підключені до єдиної системи Європейського центрального банку. У випадку відмови від єдиної валюти і повернення до драхми у Греції за короткий період наступить колапс банківської системи та ріст інфляції.

Однак відмовившись від сплати боргів, ставши банкрутом і повернувши собі суверенітет з випуску національної валюти, драхми, Афіни матимуть шанс почати все з чистого аркуша. Девальвація національної валюти по відношенню до євро зробить у довгостроковій перспективі більш конкурентоспроможними експортні галузі Греції (якщо такі залишаться) і туристичну індустрію.

За прогнозом швейцарського експерта М.Магомедова, відразу після новини про відмову Греції від євро європейські біржі сильно підуть у мінус. Адже при відмові Греції від обслуговування свого боргу втратять кредитори – держави-члени ЄС, а також інститути самого Європейського союзу, за якими в кінцевому підсумку стоять рядові платники податків.

Дефолт означатиме великі фінансові втрати для ЄЦБ – можливо, близько 110 млрд. євро через підтримку банків і 20 млрд. євро, витрачені на викуп грецьких урядових облігацій. Окрім того, небезпечним є можливий ефект доміно і поширення кризи на інші економіки Єврозони: Італія, Португалія, Іспанія, де відсотки за державними позиками підуть вгору.

Але парадоксально те, що втрати європейських платників податків можуть бути ще більшими, якщо Греція збереже євро.

Більшість політиків та економістів з ЄС виходять з того, що валютний союз осилить втрату Греції. Із 11 мільйонами жителів та 2% від ВВП вона відіграє у економічному житті валютного союзу далеко не найпершу роль, однак постійними проблемами з боргами і політико-економічними потрясіннями гальмує загальний економічний розвиток ЄС. У довгостроковій перспективі ЄС тільки зітхне з полегшенням після втрати Греції, чого не скажеш про саму економіку батьківщини європейської демократії.

ВИСНОВОК: дефолт Греції у короткостроковій перспективі означатиме падіння євро.

Що значитиме дефолт України

Загроза дефолту української економіки по суті «обріже паростки стабільності», які починають проростати після революції і військових дій.

Експерти Goldman Sachs вважають, що Україна може зіткнутися з кризою ліквідності і не оплатити 24 липня купони за єврооблігаціями. На думку іноземних аналітиків, українській владі навряд чи вдасться найближчим часом домовитися з приватними кредиторами про реструктуризацію боргу, котрі володіють держоблігаціями на загальну суму 9 млрд дол. Поточна пропозиція Києва приватним кредиторам про реструктуризацію боргу передбачає списання 40% їх номінальної вартості; приватні кредитори на такий варіант реструктуризації наразі не погоджуються.

Коментуючи журналістам повідомлення Goldman Sachs про можливий дефолт, міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що «це теоретично можливо». Міністр також нагадала, що Верховна Рада на прохання Кабінету міністрів прийняла відповідний закон, що дозволяє уряду зупинити виплати.

Водночас журналісти Nv.ua наводять оптимістичну думку головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Бєлан: «Боятися дефолту не потрібно. Крім панічних настроїв, які може викликати оголошення дефолту, ніякого негативного впливу ні український бізнес, ні люди не відчують». Тобто, у разі застосування мораторію на виплати зовнішнього боргу, невиплачені кредиторам кошти залишаться в Україні, в резервах Нацбанку. Для людей нічого не зміниться, як і для компаній, яким доступ до зовнішніх ринків і так закритий.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь теж вважає, що на пересічних українців оголошення дефолту в найближчій перспективі позначитися не повинно – крім психологічного впливу. «Найбільш неприємний наслідок дефолту в тому, що припиниться потік валюти від інвесторів в країну» (якого практично теж немає).

Можна вивести, що дефолт дасть можливість зекономити українській економіці 14 млрд. дол. США боргу по суверенних євробондах, але це підірве стабілізацію економіки, яка тільки намічається. Це не суттєво вплине на повсякденне життя українців, як стверджують експерти. Але у короткостроковій перспективі це може спровокувати скупівлю валюти і девальвацію гривні. У довгостроковій перспективі – зменшення кількості існуючих і потенційних інвесторів та банків.

ВИСНОВОК: дефолт України у короткостроковій перспективі призведе до девальвації гривні.

Отже, у випадку дефолту Греції та України можуть виграти ті, хто тримає заощадження у доларах: курси євро та гривні опустяться.

Віталій Маркович Віталій Маркович , Аналітик, аспірант ЛНУ імені Івана Франка, президент ГО "Нова спільнота"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram