ГоловнаСвіт
Спецтема

Греція пригрозила кредиторам оголосити дефолт

Уряд Ципраса готовий заморозити платіж МВФ на 2,5 млрд євро

Греція пригрозила кредиторам оголосити дефолт
Фото: EPA/UPG

Влада Греції розглядає можливість оголошення дефолту, якщо їй не вдасться домовитися з міжнародними кредиторами про виділення нового траншу фінансової допомоги до кінця квітня.

Про це пише Financial Times з посиланням на джерела, близькі до грецького уряду.

Видання стверджує, що Греція вирішила відкласти платіж Міжнародному валютному фонду на суму 2,5 млрд євро, який вона має здійснити у травні-червні, якщо угоду не укладуть. "Ми дійшли до кінця дороги... Якщо європейські кредитори не нададуть нам фінансову допомогу, то альтернативи [дефолту] не буде", - заявило джерело в уряді Греції.

Водночас видання зазначає, що погрози оголосити дефолт можуть бути частиною тактики Греції у спробі домогтися для себе найбільш вигідних умов у переговорах з кредиторами.

У короткостроковій перспективі оголошення дефолту може призвести до припинення підтримки ліквідності грецького фінансового сектору з боку Європейського центрального банку, закриття банків, введення обмежень на обіг капіталу і посилення економічної нестабільності.

Нагадаємо, що загальна сума держборгу Греції перевищує €300 млрд - це майже вдвічі більше, ніж ВВП країни. Греція наполягає на списанні або реструктуризації більшої частини боргу до проведення реформ, з якими, за домовленостями, пов'язані майбутні позики, хоча аналітики періодично висловлюють сумніви у здатності Греції виконувати свої зобов'язання.

У цій ситуацію свою допомогу Греції запропонувала Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram