ГоловнаБлогиБлог Романа Насірова

Чим займатиметься Міжрегіональна митниця ДФС

Фіскальна служба завжди була однією із основних бюджетоутворюючих структур в країні. На сьогодні вона виконує закладені в бюджет показники більше, ніж на 100%. Це чималий успіх, особливо зважаючи на те, що нормативи Мінфіну були збільшені у порівнянні з минулим роком майже на 25%. Однак навіть це не межа. Крок за кроком ми намагаємося зробити ДФС сучасною, а її діяльність – прозорою. Вважаю, в нас це виходить. Так, завдяки проведеним заходам ми оптимізуємо роботу митниць та мінімізуємо кількість правопорушень, в тому числі з боку працівників ДФС. Щоб ліквідувати корупційні схеми, покращити якість роботи на митниці тільки за останні два місяці ми зробили немало – в липні запровадили систему фото- і відеофіксації на митних постах, з першого серпня діє «Єдине вікно», яке переводить контакти з держслужбовцями в електронну площину. Крім того, раніше Уряд погодив створення мобільних груп, які незабаром вийдуть на чергування. І от наступний крок – створення Міжрегіональної митниці ДФС, яка розпочне свою роботу вже з вересня.

Фото: www.aboutru.com

Міжрегіональна митниця – це новий елемент в структурі митної служби, наділений додатковими контрольними функціями, реалізація яких дозволить підвищити якість роботи митних органів та зменшити простір для зловживань і корупції. Нова структура буде додатковим бар’єром для порушників, дозволить покласти край контрабанді та розкрити всі схеми на митниці. Необхідні заходи будуть здійcнюватися дуже швидко і чітко. Як бачите, новостворений орган своїми функціями та повноваженнями буде суттєво відрізнятися від інших діючих митниць. Головне його завдання - захист економічних інтересів України. В першу чергу - забезпечення ефективної роботи по боротьбі з митними правопорушеннями, підвищення ефективності митного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України, та допомога в боротьбі з контрабандою і корупцією на митниці.

Зважаючи на це, нова митниця отримає право здійснювати повний митний контроль та виявляти і припиняти порушення законодавства як з боку суб'єктів ЗЕД, так і з боку працівників ДФС при здійсненні ними митних формальностей. Серед інших важливих повноважень – самостійне порушення справ, опрацювання результатів моніторингу митних оформлень з використанням системи управління ризиками, здійснення за наказами ДФС перевірки відомостей, заявлених у вантажних деклараціях при митному оформлені товарів, а також правильності нарахування та справляння митних платежів і зборів.

Водночас майбутній орган працюватиме лише там, де потрібне оперативне втручання. Так, працівники аналізуватимуть ризики, і якщо вони будуть високі, без попередження виїжджати на будь-яку митницю для здійснення перевірок. На час розслідування працівники відповідної митниці відсторонюються від виконання своїх обов'язків, а працівники міжрегіональної митниці починають діяти відповідно до наданих їм повноважень.

Не можу не зазначити, що важливою перевагою є формування міжрегіональної митниці з наявних кадрів та відсутність додаткових витрат на реалізацію цієї ініціативи. Таким чином, нічого не втрачаючи, ми отримаємо якісно новий орган та покращення показників роботи ДФС. Цілком імовірно, що завдяки його діяльності до Держбюджету будуть додані додатково десятки мільярдів гривень.

Роман Насіров Роман Насіров , Голова Державної фіскальної служби, відсторонений від посади з 3 березня 2017 року
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram