У ВР зареєстровано законопроект про надання статусу учасника бойових дій цивільним медикам-добровольцям

У Верховній Раді зареєстровано проект закону № 8395 "Про внесення змін до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо встановлення статусу учасників бойових дій). Документ має на меті забезпечити справедливість стосовно цивільних медиків-добровольців, які працювали в зоні військового конфлікту на сході України, урівнявши їх у правах з військовими медиками.

Фото: зі сторінки Андрія Кукуляка у Facebook

Законопроект, розроблений Першим добровольчим мобільним шпиталем ім. Миколи Пирогова у співпраці з народними депутатами, ініціювали п'ять законодавців: Андрій Антонищак, Олег Мусій, Ольга Богомолець, Богдан Матківський та Євген Рибчинський.

Сканований документ на Facebook опублікував Олег Мусій, назвавши його надзвичайно важливим законопроектом. "Медичні працівники, які у військових умовах, з величезним ризиком для життя та здоров’я рятують наших воїнів, надавали та надають допомогу військовослужбовцям, правоохоронцям, добровольцям та цивільному населенню в районах бойових дій з Московією, повинні мати однаковий статус, пільги та соціальні гарантії, незалежно від наявності у них військових звань та належності до офіційного війська чи інших військових формувань, утворених відповідно до законів України", – написав народний депутат.

Президент ПДМШ Геннадій Друзенко прокоментував цю подію так:

"Насправді ми отримали дві чудові новини в одній. По-перше, зроблено важливий крок до відновлення соціальної справедливості щодо медиків-добровольців. На сьогодні цивільні медики, навіть якщо офіційно залучались до проведення АТО/ООС, отримували в кращому разі статус учасника війни. Медики в погонах, з якими пліч-о-пліч (в однакових умовах, з однаковим ризиком для життя і здоров‘я, але без грошової винагороди та соціальних гарантій військовослужбовців) працювали та продовжують працювати медики ПДМШ, пробувши 30 днів за сукупністю в районі проведення АТО/ООС, отримують право на статус УБД, незалежно від того, чи працюють вони на першій лінії оборони чи, приміром, у військово-медичному госпіталі в мирному Сєвєродонецьку. Я переконаний, що медики, які роблять ту саму роботу в тих самих умовах, повинні мати право на отримання того самого статусу, тих самих пільг та соціальних гарантій, незалежно від того, носять вони погони чи ні.

Друга добра новина полягає в тому, що всупереч поширеному переконанню, не всі депутати однакові. Пообіцявши два місяці тому внести до парламенту законопроект про відновлення соціальної справедливості щодо медиків-добровольців, автори законопроекту у тісній співпраці з ПДМШ розробили його та зареєстрували у Верховній Раді.

Залишається сподіватись, що тепер і профільний парламентський комітет і парламент в цілому підтримають цю вкрай актуальну та важливу ініціативу".

ПДМШ давно і послідовно бореться за те, аби урівняти цивільних медиків-добровольців у правах з їхніми військовими колегами. Аналогічний законопроект, розроблений ПДМШ спільно з секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та ініційований 13 народними депутатами, був зареєстрований у ВР 16 березня 2017 р (реєстраційний номер 6202). Його надали депутатам для ознайомлення, а омбудсвумен Валерія Лутковська навіть підтримала його поданням до Конституційного Суду України. На його підтримку також було організовано ряд медіа-заходів за участю Друзенка та лідера руху “Справедливість” Валентина Наливайченка (востаннє – 29 червня 2017 р.), але цей законопроект так і не дістався сесійної зали парламенту. Зрештою, у зв'язку з припиненням АТО і початком ООС, законопроект 6202 втратив свою актуальність.

Два місяці тому, Геннадій Друзенко під час засідання парламентського Комітету з питань охорони здоров’я звернувся по допомогу в цьому питанні до законодавців. У відповідь депутати Олег Мусій та Ольга Богомолець задекларували свою готовність виступити ініціаторами змін до закону про статус ветеранів війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram