ГоловнаБлогиБлог Олени Голубєвої

​Анімація? Для дітей? Ні, не знаємо!

Найбільший європейський форум анімації збирає у мальовничому селі Ансі більше 50000 тисяч людей щорічно. Чи не єдине міце в Європі, яке на тиждень поєднує пересічних громадян, які дивляться фільми на відкритих екранах (на полі і в так званій «Трубі», які розраховані на 4000 глядачів), відомих на весь світ художників і режисерів, найвідоміші студії (Дізней, Дрімворкс), канали, дістрибутори, авторські студії і всіх хто дивиться, виробляє або використовує анімацію.

Український глядач здебільшого переконаний, що анімація існує для дітей. Саме цей фестиваль доводить, що анімація як синтетичний вид мистецтва має набагато більшу аудиторію. Документальна та розважальна, різноманітна за техніками. Всі - від ігроманів, які проводять більшість життя у віртуальному світі комп’ютера, до поцінувачів споглядального мистецтва втілять тут свої мрії.

Конкурсна програма Ансі відображає це розмїття.

В повнометражному конкурсі цього року представлено 8 фільмів:

Мовчазний голос (A Silent Voice) - японська драматична історія режисера Наоко Ямади про помилки дитинства, які можна чи не можна виправити. Класична мальована анімація з медитативною японською розповіддю, яка ставить перед глядачем тільки одне питання - а чи існує взагалі добро та зло?

Печиво для тварин (Animal Crackers) - копродукційна 3D-стрічка Китаю, Іспанії, Америки - а що станеться, якщо ви успадкуєте цирк? І чарівне печиво, яке перетворює тварин…

Велика риба та Бегонія (Big Fish & Begonia) - новий китайський фільм, який вже має прихильників і в Україні також.

Кадр з фільму "Велика риба та Бегонія"
Кадр з фільму "Велика риба та Бегонія"

Небесні істоти можуть з’явитись у нашому світі у вигляді дельфінів. Бути на краю загибелі, врятуватись, закохатись. Повільна чарівна мелодрама.

Етель і Ернест (Ethel and Ernest)

Повільна внутрішня подорож виробництва Британії та Люксембургу. Стрічка претендує на документальність і знята у відповідній манері.

Справжня історія батьків Раймонда Бріггса - Етель і Ернест. Вони - два звичайних лондонця, які закохуються на тлі величезних соціальних змін в середині депресивного 20-го століття. Вони переживають Другу світову війну, післявоєнний аскетизм і культурний переворот. Сорок років змін, одна невиліковна любов.

Кадр з фільму "Етель і Ернест"
Кадр з фільму "Етель і Ернест"

У цьому куточку світу (In This Corner of the World) - минулорічна стрічка японського режисера Сунао Катабусі.

Молода Сузу залишає Хіросіму в 1944 році виходить заміж і переїзжає жити з родиною чоловіка в Курі, військовий порт міста. Війна робить їх умови життя все більш і більш важкими, але, незважаючи на це, молода жінка випромінює радість і інтерес до життя. Але в 1945 році її чекають нові випробування.

Люблячий Вінсент (Loving Vincent) - один з найочікуваніших фільмів цього року. Це не перша польсько-британська копродукція, як завжди, бездоганна у художній стилістиці.

Перший в світі повністю мальований фільм, який оживив картини Вінсента ван Гога, щоб розповісти свою чудову історію. Кожен з 65000 кадрів фільму розписаний олією вручну 115 професійними художниками.

Кадр з фільму "Люблячий Вінсент"
Кадр з фільму "Люблячий Вінсент"

Лу за стіною. (Lu Over the Wall)

Кай – хлопчик, який живе в глухий рибальському селі. Одного разу він зустрічає і починає дружити з Лу - русалкою, яка любить співати і танцювати. Але городяни завжди вважали, що русалки несуть катастрофу. Відбувається дещо, що ставить величезний розрив між Лу і селянами, ставлячи під загрозою місто.

Тегеран Табу (Tehran Taboo) - яскравий приклад того, що анімація – не тільки мистецтво для дітей. Німецька стрічка режисера Алі Сезандена має віковий рейтинг 21+.

Життя трьох жінок і молодих музикантів перетнулися в суспільстві Тегерана, де секс, перелюб, корупція, проституція і наркотики співіснують із суворими релігійними законами. У цьому галасливому сучасному мегаполісі, уникнення заборони стало повсякденним видом спорту і порушення табу може бути засобом особистого звільнення. Дуже вражаючий та жорстий фільм.

Кадр з фільму "Тегеран Табу"
Кадр з фільму "Тегеран Табу"

Zombillenium (Zombillénium) - франко-бельгійська стрічка Артюра де Пінса та Алесиса Декорда порадує історією жахів .

У тематичному парку Zombillenium ховається повно реальних монстрів! Коли людина, Гектор, загрожує розкрити справжню особистість співробітників парку, менеджер вампір-парку не має іншого вибору, окрім як найняти його. Гектор повинен якимось чином звільнитись від своїх нових колег: зомбі, перевертнів і вампірів, щоб побачити свою доньку, або він ризикує стати призом в іншій грі.

У програмі короткометражних фільмів - більше 70 стрічок (5 програм) .

Анімація короткометражних фільмів - дуже концентроване мистецтво, емоційність, засоби вираження вражають самого вибагливого критика. Зміна технік та ідей, драматургічної подачі - розмаїття вражає.

В категорії "реклама" є спільна робота Юліі Аронової (Росія) та Євгена Бойццова з Харкова.

Крім фестивальної програми. учасники можуть відвідати майстер-класи великих студій, студенти можуть спробувати потрапити на стажування, або випробувати себе до до визнаних майстрів анімації, студії знайти партнерів, дистрибуторів.

Тому так важливо, що у рік 90-річчя української анімації на ринку буде представлений перший національний стенд.

Цьогоріч Китай - країна-гість фестивалю - оформлення, події від великих до маленьких, дизайн, сувеніри - все сфокусовано на китайській делегації.

Олена Голубєва Олена Голубєва , Виконавчий директор Громадської Спілки «Українська анімаційна Асоціація»; продюсер студії «Червоний собака»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram