ГоловнаБлогиБлог Олексія Шевченка

Роботодавцям-боржникам не до сміху: з 1-го квітня в Україні розпочинається кампанія зі стягнення боргів по зарплаті

Українська Конституція гарантує захист права кожного громадянина на своєчасну оплату праці (ст. 43). Втім, на превеликий жаль, чесно зароблені українцями кошти далеко не завжди потрапляють до їх кишень без затримок, і, як наслідок, сотні тисяч громадян опиняються у вкрай скрутному матеріальному становищі. Попри те, що часи, коли українці різних професій масово не отримували зарплатню роками, вже минули, проблема заборгованостей по заробітній платі і сьогодні залишається масштабною і хронічною. Так, наразі в органах Державної виконавчої служби перебуває понад 500 тисяч виконавчих проваджень щодо примусового стягнення заборгованості. При цьому державні виконавці у минулому році стягнули з роботодавців 2 мільярди 100 мільйонів гривень на користь працівників.

Фото: gregorylee/Depositphotos

Лише у Київській області за минулий рік органами ДВС було стягнуто боргів на суму понад 3, 8 мільйона гривень на користь 286 фізичних осіб. Окрім того, більше 9 мільйонів гривень держвиконавці Київщини повернули до Пенсійного фонду, а також понад 30 мільйонів було стягнуто на користь державного бюджету. Водночас вже протягом перших двох місяців 2018 року 37 громадян Київської області отримали заборгованість по зарплаті на суму близько 650 тисяч гривень.

Зважаючи на важливість цієї проблеми для українських громадян, Міністерство юстиції визначило відповідний напрям одним із пріоритетних у своїй діяльності. Робота Мін’юсту зі стягнення заборгованості здійснюватиметься в рамках виконання судових рішень.

Станом на сьогодні вже сформовано антирейтинг підприємств-боржників, котрі не виплачують заробітну плату своїм працівникам. До цього списку увійшли підприємства різних форм власності – як приватних, так і державних. З 1 квітня цього року органи Державної виконавчої служби розпочнуть кампанію зі стягнення заборгованості з тих підприємств, які знаходяться на вершині зазначеного антирейтингу.

Зокрема, будуть створені оперативні штаби і мобільні групи з державних виконавців, які виїжджатимуть на конкретні підприємства з «чорного списку» і предметно розбиратимуться із ситуаціями по невиплаті зарплати. Такі організаційні форми оперативного реагування продемонстрували свою ефективність під час кампанії по стягненню аліментів зі злісних неплатників, внаслідок чого на користь українських дітей були стягнуті сотні мільйонів гривень.

Слід зазначити, що паралельно з організаційними діями, органи юстиції на чолі з Мін’юстом проводитимуть інтенсивну інформаційну кампанію з підтримки працівників, яким роботодавці не платять заробітну плату. Зокрема, за допомогою всіх доступних каналів комунікації, громадянам буде детально роз’яснено, як забезпечити своє право на стягнення заборгованості по зарплаті. Адже, як показує досвід, правова обізнаність населення щодо вирішення правових питань є однією з важливих складових успішного захисту і відстоювання громадянських прав.

Таким чином, ми сподіваємося, що дії органів юстиції спільно з активністю самих громадян вже з 1-го квітня стануть відчутним стимулом для роботодавців-боржників виплатити зарплату своїм працівникам і надалі робити це вчасно. Адже у цивілізованому суспільстві будь-яка праця має бути винагороджена, тоді як свідоме порушення цього засадничого конституційного принципу щоразу наштовхуватиметься на рішучу протидію з боку вітчизняної юстиції.

Олексій Шевченко Олексій Шевченко , Начальник Головного управління юстиції в Київській області
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram