Спецтема

Дешевий Стокгольм

Восени я загорівся думкою “А чи не поїхати мені у Швецію?”. Трохи роздумів про безвіз, збору інформації про країну, її ціни, і я вирішив — назбираю коштів і поїду на декілька днів у столицю Швеції - Стокгольм.

Запланував собі поїхати на дві ночі у лютому, хоча, забігаючи наперед зазначу, що орієнтуватися в подорожі потрібно на кількість повних (ПОВНИХ!!!) днів, а не ночей. Бо дві ночі — наче добре, але з доїздом-від'їздом, виходить півтора дні замість трьох запланованих. Але все по черзі.

Фото: Александр Рудоманов

Летіти до Стокгольму можна двома варіантами: прямий рейс з МАУ або ж з пересадками wizzair.

Якщо летіти напряму з МАУ - дорога туди-назад коштуватиме приблизно 100 євро та займатиме чотири години, рейс wizzair з пересадками - 1300 грн (за умови наявності клубної картки wizzair). Якщо обрати другий варіант, то туди буде пересадка у Любліні, а назад - у Познані або Ризі (залежить від кількості ночей, проведених у Швеції).

Я вирішив летіти з пересадками, щоб подивитися нові для себе міста.

З Києва до Любліна літак летить близько години, там прикордонники ставлять штамп про в'їзд до ЄС. Наступний штамп мені поставлять аж у Познані, коли я летітиму в Україну.

Маючи пересадку у Любліні, я мав добу на огляд міста.

З аеропорту Любліна до центру міста або автовокзалу можна доїхати на таксі (50 злотих), громадському автобусі (5 злотих), експрес-автобусі (10 злотих) або ж залізницею. Щоб встигнути на поїзд, потрібно ледь не першим проходити прикордонний контроль. Хоча вже на околицях аеропорту порадував індус, який пішки вирішив йти до найближчої залізничної станції.

Розклад громадського транспорту Польщі можна дивитися на єдиному чудо-сайті.

Якщо ви хочете зекономити на харчуванні у Швеції, то варто скупитися у дорогу в Бєдрьонці чи Лідлі.

З Любліну до аеропорту Стокгольм-Скавста, що розташований у 100 км від однойменного міста, літак летить півтори години. Поляки літають у Швецію на роботу вахтовим методом, а шведи у Польщу - на алкотури.

Фото: Александр Рудоманов

З аеропорту Скавста до міста їздить автобус, який підлаштований під вильоти та прильоти. Вартість проїзду з аеропорту до міста складає 139 крон при купівлі в інтернеті та 159 крон при купівлі на виході з аеропорту. В автобусі є вайфай, також є usb-виходи для заряджання телефону і великі панорамні вікна. Їхати 80 хвилин, автобус привозить вас на автовокзал, який сумісний з залізницею та знаходиться поруч з центром міста.

Валюта Швеції – крона, на момент мого перебування в країні вона коштувала приблизно 3,5 грн. Велику кількість кешу везти не варто, я не бачив жодного закладу чи магазину, де не приймають банківських карток. Навіть за шаурму в кіоску можливо розрахуватися карткою.

Ціни на їжу в Швеції приблизно вполовину дорожчі, ніж в Україні, але є знижки та розпродажі. У випадку, якщо термін придатності товару закінчується, то товар продають з 30% знижкою. Воду шведи п’ють з-під крану, тому можна привезти з собою пусту пляшку або ж термос. Кава скрізь коштує приблизно 3 євро, хот-дог на вулиці - 1,5 євро, кілограм філе червоної риби - 24 євро. Пиво коштує 16 крон, але воно гірке.

Єдиний з фаст-фудів, на який звернув увагу — Nystekt-Strömming. Це типу місцевого та національного шаурми-фастфуду, де замість звичного м'яса — риб'яче філе. Такий бутерброд коштує приблизно 70 грн, а шаурма з рибного філе коштує 210 грн.

Фото: Александр Рудоманов

Ціни у ресторанах зависокі, щось від 200 крон, тому я там не харчувався.

Мені розповідали лайфхак з їжею, який я не перевіряв, але поділюся: в церквах людей годують безкоштовно, а якщо попросити шведа на вулиці, він може купити вам хот-дог.

Житло у Швеції недешеве. Але я знайшов хостел, де ліжко у 4-місному номері зі зручностями коштувала 10 євро за ніч. (Пишіть мені у фейсбуці — здам точку).

Хостел знаходиться у підвалі, тому може скластись думка, що живеш у бункері без вікон, але з хорошою вентиляцією. Персонал в хостелі є лише з 10 по 15 годину, але це не проблема - поселитись можна цілодобово. На електронну пошту після оплати адміністрація висилає номер кімнати, ліжка та код, який працює від входу у хостел і кімнату. Жителі хостелу — цікаві люди, один таєць взагалі там живе постійно, я з ним вів душевні русофобські розмови.

У Швеції здавати пластикові пляшки та жерстяні банки вигідно. Спеціальний автомат, що є у багатьох маркетах, видає знижку на 1 чи 2 крони за кожну пляшку в залежності від розміру. Знижку віддаєте касиру при розрахунку. Можна обміняти кілька пляшок на хороший шмат червоної риби або на креветки.

Денний проїзний на громадський транспорт коштує 10 євро. При цьому усі основні пам’ятки знаходяться кучно, їх можна спокійно обійти пішки. Єдине для чого можливо варто купити проїзний – це подивитися станції метро.

Ціни на відвідування музеї трохи кусаються - починаються від 200 гривень за вхід. Дешевше буде, якщо купити туристичну карту, але для дводенної подорожі вона невигідна. Два-три дні достатньо, щоб облазити місто повністю, але замало для відвідування музеїв. До речі, є години, коли вхід до музеїв – безкоштовний, але у кожного музею своя дата і час.

В Стокгольмі є два оглядових майданчика – один на ратуші – платний, ще й обмежений за часом, а інший безкоштовний. Безкоштовний майданчик має гугл координати 59°19'11.8" 18°03'03.2, з нього відкривається чудовий краєвид.

Зворотній шлях до аеропорту потребує дещо більше зусиль, ніж доїзд у Стокгольм. Час в дорозі 80 хвилин, але варто прийти на один автобус раніше за той, який вам підходить.

Фото: Александр Рудоманов

Коли я зранку їхав в аеропорт, усі бажаючі просто не помістилися в один автобус, і їм довелося чекати наступного. Інколи цей час очікування може бути критичним.

При посадці на автобус потрібно звернути увагу на дві речі. По-перше, черга на автобус утворюється дуже швидко. За 30 хвилин ще нікого не було у черзі, а от за 20 – я був одним з останніх кому вдалося сісти. По-друге, черга і прохід на автобус починається в приміщенні автовокзалу, а не перед ним. Тих, хто стояв перед автовокзалом, відправили в кінець черги.

На автовокзалі є інтернет, також за певну суму можна зарядити телефон в автоматі.

В автобусі раджу сідати спереду, щоб дивитися не лише панорамні вікна з боку, а й у переднє вікно водія.

Фото: Александр Рудоманов

Аеропорт Стокгольм-Скавста – маленький, дьюті-фрі в ньому ще менший, а алкоголь не продають. Найбільший мінус – безкоштовний інтернет надається лише протягом 30 хвилин, а далі – платно. Мій літак затримався на годину, тому час очікування без книг і інтернету був дуже важким. Наступна точка подорожі – Познань, де я мав пересадку тривалістю 5 годин.

Про Познань частково можна прочитати у моєму тревел-блозі. У зв'язку з тим, що в Польщі були розпродажі, я там прикупився, погуляв по центру та полетів додому!

Загальні витрати вийшли такими:

Дорога: 1300 грн літак, 278 крон — проїзд від до аеропорту в Стокгольмі, 20 злотих — доїзд від/до аеропорту Любліну та Познані.

Житло: Люблін хостел — 10 євро, Стокгольм — 20 євро дві ночі.

Їжа — індивідуально.

І ледь не забув. По безвізу мене спитали лише, на скільки днів я планую подорож. Ні маршруту, ні картки банківської, ані страховки у мене не просили. Подорожуйте!

Як у вас є лайхаки по подорожам? Пишіть мені в фейсбук :)

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram