ГоловнаБлогиБлог Олега Петровця

Хто хоче «нагріти руки» на Євробаченні?

Одним з основних гасел підготовки до пісенного конкурсу «Євробачення-2017», який пройде в столичному МВЦ, безперечно повинно стати тотальне озеленення.

Мені, як мажоритарному депутату Київради від округу – господаря «Євробачення-2017», здавалося, що заперечень тут бути не може ніяких, а сусідство пісенного конкурсу з київським Лівобережжям тільки посприяє реалізації наших «зелених» прагнень.

Залишається тільки наполегливо і послідовно працювати, об’єднуватись і координувати зусилля аби втілити задумане в життя. Але не так сталося, як гадалося. Здається, і цього разу особисті амбіції та інтереси окремих людей беруть верх над інтересами країни, міста, громади, а іноді – і над здоровим глуздом.

Наочною і як ніколи яскравою ілюстрацією такого твердження може стати історія зі створенням скверу біля МВЦ. Її і хочу розповісти.

Так, біля Міжнародного виставкового центру знаходиться занедбана зелена зона, яка нещодавно викликала справжній скандал.

На початку вересня мешканці Микільської Слобідки повідомили мені, як депутату, про те, що невідомі особи завезли будівельні матеріали і розпочали роботу з облаштування на цій території незаконної парковки. Жодних дозвільних документів на це вони, звичайно, не пред’явили. А після того, як жителі викликали поліцію, невідомі особи просто втекли з місця події. Саме тому, аби унеможливити повторення вищеописаних подій, а також облагородити територію в інтересах місцевої громади я активізував зусилля аби надати даній земельній ділянці статус скверу.

Фото: Надано автором

Проект відповідного рішення успішно пройшов екологічну (6 вересня) і земельну (7 вересня) комісії, які підтримали його одноголосно. Також тут варто зауважити, що лише ці дві комісії і розглядають усі проекти щодо надання статусу скверу земельним ділянкам.

Після цього ми разом з місцевого громадою уже з нетерпінням чекали винесення проекту даного рішення на голосування Київради.

Аж ось на днях «СЮРПРИЗ» - дізнаюся, що другий депутата Київради по моєму округу – член фракції «Батьківщина» Анатолій Шаповал всіляко протидіє створенню даного скверу.

Про це свідчить його звернення до секретаря Київради, датоване 8.09.2016 року, в якому останній просить додатково розглянути проект рішення щодо створення вищезазначеного скверу на розгляд бюджетної та культурної комісії, а також більш прискіпливо перевірити проект в Управлінні правового забезпечення діяльності Київради.

Мотивація такого звернення просто «феноменальна»! За інформацією депутата від «Батьківщини», дана земельна ділянка має статус охоронюваного ландшафту.

В даному випадку дуже доречно згадати про те, що цю ділянку у свій час місцева громада буквально відстояла у боротьбі із забудовниками. Тому, якби сьогодні річ йшла про віддачу цієї землі під забудову, дії депутата від «Батьківщини» можна було б зрозуміти, але ж ми говоримо про створення скверу!

Добре, навіть якщо ця ділянка входить до складу пам'ятки історії і ландшафту місцевого значення, але це ж не вберегло її від тотального захаращення і спроб захоплення під парковку (уже двічі). А статус скверу – це єдиний дієвий спосіб вберегти землю від забудови і охочих заробити на парковках за рахунок нехтування інтересами місцевого населення.

Це перше. Друге: законодавство не забороняє створювати сквери в межах пам'яток історії і ландшафту місцевого значення. Більше того, на щастя для депутата від «Батьківщини», даний статус не забороняє ведення на таких територіях ведення паркувального бізнесу.

На засіданні бюджетної комісії Київради, яка відбулася 27 вересня, Анатолій Шаповал раптом почав апелювати до того, нібито громада хоче створення на згадуваній земельній ділянці не скверу, а великого парку. І тут зазначу, що і я б цього хотів, проте в силу існуючих сьогодні юридичних обставин (судові процеси стосовно земельних ділянок на прилеглих до МВЦ територіях), таке прагнення поки що не може бути реалізоване. І поки ми зволікаємо зі статусом скверу, ризикуємо втратити зелений куточок на Микільській Слобідці, на якому хочуть облаштувати парковку. Тому потрібно боротися за кожен клаптик землі, в тому числі хоча б за створення даного скверу.

Зважаючи на вищезазначене, в мене є два варіанти пояснення дій пана Шаповала:

1. він банально «ревнує», що проект рішення про створення цього скверу зареєстрував е він;

2. дуже б не хотілося, проте найбільш імовірно, що він у змові з людьми, які намагалися захопити цю землю під парковку. А це вже корупційна складова. Адже тільки уявіть собі скільки туристів відвідають захід такого масштабу як «Євробачення» і скільки на цьому можна заробити, банально прикриваючись інтересами громади і маніпулюючи цим питанням.

Олег Петровець Олег Петровець , Політичний експерт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram