ГоловнаБлогиЦифра тижня

15% частка США у глобальних викидах CO2 в атмосферу

Щоп'ятниці на LB.ua - новий блог "Цифра тижня" від Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

1 червня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Сполучених Штатів із Паризької кліматичної угоди. Частка США у глобальних викидах CO2 в атмосферу становить 15% за даними Американської Агенції з захисту навколишнього середовища 2014 р. Йдеться про викиди діоксиду вуглецю від енергетики та деяких неенергетичних джерел промисловості.

США знаходяться на другому місці у світі за кількістю глобальних викидів. Список країн-забруднювачів очолює Китай, на який припадає 30% викидів діоксиду вуглецю в атмосферу. Натомість, на 28 країн Європейського Союзу разом припадає лише 9% глобальних викидів CO2. Серед найбільших забруднювачів також Індія – 7%, Росія – 5% та Японія – 4%. Для порівняння, частка України у глобальних викидах CO2 склала понад 2,4%.

Як пояснює експерт ІСЕД з питань енергетики Андріан Прокіп, головна небезпека відмови Трампа від глобальної кліматичної угоди полягає у тому, що цей приклад можуть наслідувати інші країни.

«Вихід США може мати два імовірні наслідки. Перший – це коли основні забруднювачі атмосфери, передусім Китай, вийдуть з кліматичної угоди і вона втратить сенс. Другий варіант, більш імовірний, коли Китай залишиться у кліматичній угоді і замість США стане основним стратегічним союзником ЄС», - пояснює експерт.

Паризька угода про зміну клімату була укладена у 2015 р. в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату щодо регулювання заходів із зменшення викидів діоксиду вуглецю.

Матеріал підготували експерти ІСЕД

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram