Чому прокурори бояться мітингів?

Працівники прокуратури чомусь не люблять мирних акцій. Під Генпрокуратурою пікети забороняють регулярно. В 2012 році мітингувати заборонили з 17 вересня до кінця року. В 2013 ця заборона була встановлена з 1 березня по 30 квітня. І кількох активістів, які спробували порушити заборону, було доставлено до відділку міліції. Це в столиці. У Львові ж за пікет під прокуратурою з гаслом «Геть корупцію!» правозахисник отримав три доби адмінарешту. Щоправда на його захист став Європейський суд з прав людини.

Чому прокуратуру так турбує активність громадян? Можливо тому, що наразі це є єдиним ефективним механізмом тиску на працівників цієї установи? Адже сумнівним є той факт, що українська прокуратура захищає права людини.

До прийняття нового КПК значна кількість випадків катувань прокуратурою була проігнорована. Приклад – справа Якова Строгана, який після катувань в міліції отримав чисельні гематоми, та опік шлунку, офіційно зафіксовані в медичній установі. Факту катувань прокуратура в цьому не побачила.

В більшості справ, виграних громадянами України в Європейському суді з прав людини, де встановлено факт катувань, констатується бездіяльність прокуратури. Ігнорування її працівниками очевидних порушень.

То що робити, якщо прокуратура порушує права людини? Якщо відкинути довгий шлях оскарження в національних судах, звернення до Європейського суду з прав людини та очікування рішення, що може зайняти від 2 до 5 років? Правильно, йти і мітингувати. Очевидно, що прокуратурі цей механізм подобається найменше. А це означає, що він може спрацювати. Інакше вони б не намагалися його заборонити.

Марина Говорухіна Марина Говорухіна , PR-менеджер Української Гельсінської спілки з прав людини, член правління Центру інформації про права людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram