ГоловнаБлогиБлог Івана Лукері

А що після виборів? Побороти корупцію в місцевих радах

25 жовтня громадяни обрали нові місцеві ради, які від їх імені будуть розпоряджатися майном громади, розподіляти бюджетні кошти, виділяти землю для будівництва, встановлювати місцеві податки та збори. Проте чи залучені самі громадяни до ухвалення таких важливих рішень?

Фото: Сергей Нужненко

Місцева рада – місце без таємниць!

27 березня 2014 року Верховна Рада зробила крок, щоб зблизити громадян та місцеву владу – були внесені зміни до базового Закону про місцеве самоврядування в Україні.

Відповідно до внесених змін, кожна місцева рада в Україні повинна стати відкритою та підзвітною перед громадянами, зокрема оприлюднювати проекти рішень за 20 робочих днів, відкрити всі засідання для громадян, публікувати протоколи своїх засідань тощо.

Внесені зміни надали можливість громадянам проявляти активну позицію та брати участь у процесі ухвалення рішень у своїх громадах.

Таємниця лежить на поверхні!

Проте поза увагою депутатів Верховної Ради залишилася найбільш очевидна проблема – це персональна позиція кожного обраного депутата під час голосування.

Сьогодні у місцевих радах виділяють землі під забудови, здають у довготермінову оренду майно громади, виділяють кошти на комунальні підприємства, надають дозвіл на встановлення торгівельних точок – невідомі магічні числа «44 ЗА», «32 ЗА», «37 ЗА».

Адже розгляд будь-якого питання у пересічній місцевій раді виглядає наступним чином:

- Міський голова: «Ставлю на голосування питання про виділення землі під забудову у центрі міста Петренку П.П. Прошу підтримати!»

- Депутати міської ради: «44 ЗА»

Так виглядає безіменна корупція. Коли громадянин не може перевірити, чи стоїть обраний ним представник за корупційним голосуванням.

Рішення – запровадити поіменні та персональні голосування у кожній місцевій раді. Як це зробити?

Є два шляхи:

1. Внести зміни до більше ніж 10 000 регламентів рад (саме стільки у нас місцевих рад)

2. Змінити 1 Закон

Такий Законопроект був розроблений громадськими експертами та зареєстрований депутатами у Верховній Раді під №2016а «Про внесення змін до статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо поіменних голосувань)».

Законопроектом передбачено, що:

- поіменними стануть усі голосування в місцевих радах, окрім тих, які є таємними за законодавством

- результати поіменних голосувань будуть оприлюднюватися на офіційному веб-сайті ради та будуть доступні для кожного громадянина

- результати безстроково зберігатимуться у відкритому доступі

- поіменні результати голосувань стануть частиною протоколів сесій

Запровадження поіменних голосувань дасть громадянам можливість:

- контролювати діяльність обраних ними депутатів за кожне голосування

- зменшити корупцію, адже відповідальність кожного депутата перед громадою буде персональною

Забезпечити відкритість роботи місцевих рад потрібно зараз. Оскільки на найближчих засіданнях рад будуть затверджуватись регламенти, обов’язково потрібно врахувати всі новації законодавство – зокрема поіменні голосування.

Для цього Верховна Рада повинна включити Законопроект №2016а до порядку денного наступного пленарного тижня та підтримати в цілому.

P.s. Комітет ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав ухвалення Законопроект №2016а ще у вересні та рекомендував до ухвалення у першому читанні та в цілому.

Іван Лукеря Іван Лукеря , Радник Прем’єр-міністра України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram