ГоловнаБлогиБлог Івана Крулько

Мільйони молодих українців діаспори та Україна

В Україні проживає приблизно 12 мільйонів молоді. За кордоном – ще 6 мільйонів молодих українців. Виховані на західних цінностях та несприйнятті корупції, вони могли б стати головними промоутерами України в світі, або реалізувати себе в Україні.

Фото: Макс Левин

Всі ми пам’ятаємо добре організовані українською молоддю мітинги підтримки Майдану у багатьох світових столицях під час подій Революції Гідності. І навіть після цього молодь діаспори не розглядалася у контексті державної політики України. 5-й Форум молоді української діаспори, який 26-28 серпня відбувся в Одесі, тільки підтвердив упевненість, що настав час змінити це.

Повернення молоді в Україну

Перший шлях – це політика рееміграції української молоді. Потрібно відкрити всі можливості, щоб молодь нашої діаспори реалізовувала себе в Україні. Уявімо, якби з 6 мільйонів хоча б кілька тисяч молодих людей, які отримали гарну освіту та виросли на цінностях західних демократій, повернулися реалізувати себе в Україні. Вони здійснять неоціненний внесок у побудову нової країни.

Ми знаємо, що багато закордонних українців волонтерами допомагають армії. Однак є велика потреба у волонтерській роботі в тилу. Зокрема, носії англійської мови можуть працювати її викладачами у молодіжних таборах та молодіжних центрах для сучасної української молоді, 37% з якої хочуть поглиблювати свої знання англійської мови. Цьому уже сприяє новий закон «Про волонтерську діяльність». У ньому, на відміну від попереднього закону, знято обмеження щодо можливості участі у волонтерському русі громадян інших держав. Закон максимально спростив процедури для здійснення волонтерської роботи всім закордонним українцям.

Дуже важливо розуміти роль молодіжних організацій діаспори у якості провайдерів, які б могли змобілізувати та скерувати волонтерів та потенційних працівників у потрібні сфери, а також прийняти на короткотривалі навчальні візити активну молодь з України.

«Study visits» молоді з України в країни поселення діаспори

Другий шлях стосується мобільності нашої молоді. Це питання досі дуже болюче, оскільки в Україні лише 22% молоді побували за кордоном, при чому, половина з них – в країнах СНД. Потрібно терміново докласти всіх необхідних зусиль, щоб кількість молодих людей, які хоч раз побували у розвинутих країнах, складала не менше 90% (як це є зараз у Словаччині або Чехії).

Молодіжні організації діаспори можуть стати приймаючою стороною. Для цього вже є хороший плацдарм – Світовий конгрес Украïнських Мoлoдiжних Органiзацiй, який динамічно розвивається у майже 40-ка країнах світу.

Яким чином реалізувати такі обміни? Є простий та дуже ефективний інструмент, який не потребує багато коштів. Це окремий конкурс проектів для підтримки молодіжних організацій діаспори. За приклад можна взяти Литву, де такий конкурс регулярно проводиться. Це те, що ми здатні реалізувати у найближчій перспективі.

Кожного року не одиниці, як зараз, а сотні кращих молодих українських активістів зможуть поїхати на кілька тижнів волонтерами в наші громади діаспори та вивчити досвід суспільних відносин у країнах розвинених демократій.

Конкурс збільшить кількість візитів молоді діаспори до України. Це ще одна причина, чому потрібно розвинути належну молодіжну інфраструктуру, яка успішно діє у більшості країн ЄС і якої на сьогодні в Україні майже немає. Щоб вирішити це питання давно пора створити мережу молодіжних центрів у відповідності до Європейського знаку якості, а також мережу молодіжних таборів (кемпінгів) у всіх регіонах України.

Законопроект «Про утворення молодіжних центрів» (№1248), який підтримує Реанімаційний пакет реформ, уже неодноразово вносився в порядок денний, але й досі чекає свого схвалення парламентом. Подібна доля і у законопроекту «Про визнання неформальної освіти» (№2121), який також спрямований на посилення ролі і можливостей волонтерства.

Чого ми вже досягли?

Слід відзначити, що співпрацю з молоддю діаспори вже вдалося перевести у практичну площину. Це спільні проекти молодіжних організацій з проведення заходів, семінарів, конференцій в різних країнах Європи за фінансової підтримки Європейської Комісії.

Уже тричі зробили окремий проект, який діє в рамках Спостережної місії Світового Конгресу Українців. Це – молодь діаспори за чесні вибори в Україні, яка працювала протягом останніх трьох виборчих кампаній.

Всі три останні загальнонаціональні виборчі кампанії в Україні включали участь сотень представників української молоді діаспори у рамках Спостережної місії Світового Конгресу Українців. Завдяки проекту «Молодь діаспори – за чесні вибори в Україні» багато з молодих діаспорян приїхали на землю своїх батьків вперше.

Варто выдзначити провдення Форуму Української молоді діаспори в Одесі, який зібрав понад 200 учасників з 30 країн світу. Організатором Форуму традиційно став Світовий конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО). Вперше Форум відбувся у 2011 році, за участю 50 учасників: від Канади до Австралії. З того часу цей міжнародний захід проходить щороку у різних містах України та уже став найголовнішим майданчиком для комунікації молодого закордонного українства.

Є ще одна хороша новина. У новому Законі «Про молодь», який зараз активно розробляється з експертами Реанімаційного пакету реформ за підтримки Програми Розвитку ООН (UNDP), 6 мільйонів закордонних молодих українців вважатимуться українською молоддю та матимуть рівні можливості із молоддю України.

Ми звикли оперувати цифрою, що українців 46 мільйонів. Насправді нас більше 65 мільйонів в усьому світі і Українська держава, вибудовуючи свою політику, повинна мислити саме такими масштабами.

Іван Крулько Іван Крулько , Народний депутат України від фракції "Батьківщина".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram