ГоловнаБлогиБлог Івана Крулько

«Легалізувати» волонтерство або Коли Україна отримає якісний закон

Сьогодні в Україні понад 95% волонтерів працюють поза межами закону. Чинний закон був написаний спеціально під Євро-2012, зокрема, під певні організації. Рік війни вніс суттєві корективи і законотворцям потрібно нарешті їх урегулювати та легалізувати роботу мільйонів волонтерів.

Фото: EPA/UPG

За рік, після Революції Гідності та через російсько-терористичну агресію, мільйони українців згуртувалися та добровільно почали вирішувати проблеми постачання продовольства військовим та облаштування життя переселенців. Це справжня армія волонтерів, які стали для бійців надійним тилом. На жаль, роботи для них не меншає – відкрита війна Росії проти України та всього цивілізованого світу продовжується, і все нові вантажі йдуть до Маріуполя, Дебальцевого, Волновахи…Рівень мобілізації українців перед справжніми загрозами зріс до небачених раніше показників. Так, відповідно до останнього соцопитування, проведеного компанією GfK Ukraine, 81% українців вважають волонтерський рух обов’язковою складовою громадянського суспільства, при цьому, майже чверть українців були чи є волонтерами.

Це колосальний прорив у свідомості наших громадян. Проте у всіх розвинених державах волонтерство підтримується на рівні держави як надзвичайно важливе явище, яке допомагає вирішувати соціальні та економічні проблеми.

Яка ж ситуація в Україні? Проблема в тому, що діючий Закон України «Про волонтерську діяльність» встановлює ряд обмежень у роботі волонтерів, замість того, щоб її підтримувати.

Зокрема, чинний закон ускладнює набуття статусу «волонтерська організація», обмежує вік волонтерів. Також він ускладнює визначення повноважного центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності, покладення зобов’язань щодо обов’язкового страхування волонтерів тощо. Це ж стосується діяльності іноземців, які хочуть надавати волонтерські послуги в Україні.

Тому Верховна Рада повинна виконати своє домашнє завдання - якнайшвидше переглянути застарілий закон, щоб нарешті зняти обмеження для здійснення волонтерської діяльності. Тим більше, що Координатор системи ООН в Україні та Постійний Представник ПРООН в Україні уже закликав нову Верховну Раду проаналізувати та переглянути закон про волонтерство, для того щоб нормативно-правова база сприяла роботі українських волонтерів.

У парламенті з моєї ініціативи та представників членів фракцій, що входять до коаліції, зареєстровано законопроект 1408, який вносить зміни до діючого Закону «Про волонтерську діяльність» та відповідає потребі часу. Авторами цього законопроекту виступили представники громадянського суспільства та експерти у сфері волонтерської діяльності: лідери найбільших громадських організацій; керівники студентських волонтерських груп; Асоціація благодійників України; представники релігійних громад.

Також законопроект одноголосно підтримано на засіданні Комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту. Тому сподіваємося, що народним обранцям вдасться якомога швидше полегшити роботу волонтерів. А та хвиля суспільно значущої благодійної діяльності мільйонів українських активності громадян, яка стала нормою для всіх протягом останнього року, нарешті отримає справедливе законодавче визначення.

Ми повинні легалізувати реальну волонтерську працю в Україні та створити умови для нормального, цивілізованого розвитку громадянського суспільства, наріжним каменем якого є вільна волонтерська діяльність.

Іван Крулько Іван Крулько , Народний депутат України від фракції "Батьківщина".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram