ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 29 марта

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Юрій стверджує, що Гаражний кооператив, на території якого він має гараж, йому перешкоджає розпоряджатися своєю власністю. Юрій розповів, що придбав гараж у попереднього власника, однак не вступив до кооперативу, та клопочеться про виокремлення його гаража, і землі під ним з гаражного кооперативу. Натомість керівництво кооперативу звинувачує Юрія у безоплатному користуванні послугами кооперативу. Прокуратура двічі відмовила слухачеві у відкритті справи стосовно підробки заяви про вступ до кооперативу, бо підроблена заява не збереглася. Слухач вважає, що прокуратура відверто захищає інтереси виконкому.

Фото: vashgarazh.com

Пройшовши всі судові інстанції в Україні, Юрій подав заяву до Європейського суду з прав людини з цього приводу.

Шановний пане Юрій!

Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України (ЗКУ) - до особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. А розмір ділянки визначено в ст. 121 ЗКУ - для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Що ж стосується розгляду питання стосовно вашого членства в кооперативі, то не зрозуміло, чим мотивувалося рішення суду і які були докази ваших опонентів, якщо немає ніяких документів, підтверджуючих ваш вступ до кооперативу (а це вже є порушенням діловодства з боку керівництва кооперативу). Якщо ви в суді були відповідачем, то вважаючи, що правосуддя ґрунтується на засадах презумпції невинуватості, не ви повинні були доводити що не є членом кооперативу, а друга сторона – що ви є їх членом. А оскільки ніяких документів підтверджуючих це, з ваших слів, не було, то не зрозуміло, чим вмотивоване рішення. З огляду на це, у вас були підстави звернутися до ГПУ про перегляд вашого звернення не тільки щодо підробки документів, а і вимагання безпідставно коштів у вас, як з члена кооперативу, яким ви не є.

Раїса Олексіївна впевнена, що голова житлового кооперативу, у якому вони мають квартиру, зловживає службовим становищем, 25 років перебуває на своєму посту. Вони підозрюють його у тому, що він приватизував землю під багатоквартирним будинком на себе, як на фізичну особу.

Шановна Раїса Олексіївна!

Для того, щоб ви точно перевірили інформацію, про яку говорите, мешканці вашого будинку, або ви особисто зберіть підписи ваших сусідів, та зверніться до міської адміністрації у відповідне управління з проханням надати інформацію про власника земельної ділянки, на якій розташований ваш будинок.

Фото: krashiy.com

З початку треба дізнатись, хто є власником цієї земельної ділянки. Після того, як ви отримаєте відповідь, і дійсно, якщо буде встановлено, що голова житлового кооперативу її приватизував (а тоді це не законне рішення), ви в разі виявлення такого порушення повинні звернутись до суду з відповідним позовом.

Взагалі, якщо прибудинкова територія передана ОСББ у власність, то ОСББ має протягом місяця звернутись до головного управління земельних ресурсів з клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натурі, тобто на місцевості. Та щодо оформлення акту державної власності на земельну ділянку. Одержавши прибудинкову територію у власність, ОСББ стає платником земельного податку. Якщо ж прибудинкова територія передана ОСББ у користування, то ОСББ має протягом місяця звернутись до головного управління земельних ресурсів з заявою про укладення договору оренди відповідної земельної ділянки.

Алла Олександрівна з міста Одеси стверджує, що сусід-міліціонер побудував прибудову в супереч закону, і користуючись службовим становищем намагається узаконити цю будівлю, та ще й їй погрожує.

Шановна Алла Олександрівна!

Дії вашого сусіда безперечно протизаконні. Згідно чинного законодавства для будівництва прибудови, власник помешкання повинен обов’язково отримати дозвіл в пожежній інспекції, в ЖЕКу, у газовій службі, а головне отримати письмову згоду всіх сусідів. Тобто, облаштувавши прибудову без вашого дозволу, та дозволу сусідів, а також не маючи дозволів всіх вищезгаданих служб - ваш сусід порушив ваші законні права.

Вам потрібно отримати на руки рішення суду, звернутись до виконавчої служби, і розпочати виконавче провадження щодо зносу цієї прибудови (відповідно до рішення суду, яке було винесено), яку він незаконно облаштував поруч з вашим помешканням.

Що стосується погроз на вашу адресу, вам та вашим сусідам необхідно звернутися до правоохоронних органів, а в разі їх бездіяльності, ви можете звернутись до суду, та органів прокуратури. Ці випадки погроз в жодному разі не потрібно залишати без уваги!

Марина працює у приватній фірмі, власником якої є син депутата від партії БЮТ. Після ліквідація одного з підрозділів цієї фірми, їй було відмовлено у виплаті заробітної плати. Марина просить допомогти їй розібратися в цій ситуації.

Шановна пані Марино!

Якщо у вас немає письмового підтвердження відмови у виплаті зарплатні, це може тлумачитись вашими опонентами, що ви просто не прийшли до каси підприємства за отриманням нарахованих вам коштів. Бухгалтер і директор усвідомлюють, що затримка у виплаті зарплатні – це є склад кримінального злочину. Тому ми вам радимо письмово звернутися до підприємства з листом-повідомленням, в якому буде зазначено, що за такий то період, вам не сплачено відповідну суму коштів, і просіть негайно її вам сплатити.

Взагалі, не виплата, або не своєчасна виплата заробітної плати, в тому числі виплата не в повному обсязі – це все є грубим порушенням норм трудового законодавства. І це є підставою для вашого звернення до суду. Для цього вам серед інших документів безперечно необхідна довідка з бухгалтерії підприємства, де точно буде вказана сума вашої заборгованості. Якщо ж бухгалтерія відмовляється надати цей документ, його буде витребувано в судовому порядку, після відкриття провадження по справі.

Крім того, навмисна невиплата заробітної плати за 2 чи більше місяці – є кримінально-карним діянням (ст. 175 ККУ). Тому, якщо у вас є підозри, що підприємство при наявності грошей умисно не виплачує вам заробітну плату, то ви також можете звернутись із заявою до прокуратури.

Фото: Макс Левин

Тільки не звільняйтеся з вашої роботи, і не забирайте трудову книжку. Поки ви можливо будете судитися з фірмою, а трудова книжка буде лежати у відділі кадрів, вам за весь цей час не будуть виплачувати заробітну платню, аж до рішення суду. І у випадку винесення рішення на вашу користь (а це практично 100%), за весь час вимушеного прогулу вашу фірму зобов’яжуть донарахувати вам зарплатню.

Пані Ганна стверджує, що її чоловік уклав договір з будівельною компанією на будівництво двохкімнатної квартири. За умовами договору квартиру повинні були здати ще в 2010 році. Договір за ініціативою будівельника згодом був переписаний, і за умовами нового договору квартиру повинні були здати в 2 кварталі 2011 року. Але вже більше року будівництво не проводиться. Пані Галина з чоловіком сплатили більше як 92 % вартості їх майбутньої квартири. На численні запити будівельник відповідає, що коштів на ведення будівництва не має. Їм порадили звернутися до суду про визнання майнових прав на частину в об’єкті незавершеного будівництва. Як вчинити правильно в ситуації, запитує пані Ганна.

Шановна пані Ганно!

Ви дійсно маєте право через суд визнати своє право на частину в незавершеному будівництві. Ви можете написати заяву до правоохоронних органів і повідомите їх про те, що в діях цих забудовників є ознаки кримінального злочину за ст. 190 ККУ «Шахрайство».

Згідно ч.3 ст.331 ЦКУ, до завершення будівництва особа (замовник будівництва) вважається власником матеріалів, обладнання, тобто всього, що було використано в процесі цього будівництва. У разі необхідності особа, яка є власником обладнання та матеріалі (замовник будівництва) може укласти договір щодо об’єкта незавершеного будівництва, право власності на яке реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію права власності на нерухоме майно на підставі документів, які підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об’єктів нерухомого майна, а також проектно-кошторисної документації, а також документів що містять опис об’єкта незавершеного будівництва.

Слід зазначити, навіть якщо ви таке право зареєструєте, то в цього права є певні обмеження. В ЦКУ зазначено, що це право власності на об’єкт незавершеного будівництва реєструється лише з метою укласти договір щодо об’єкта. Тобто, функціонально використовувати за призначенням цей об’єкт ви не зможете (ані передавати в оренду, ані що інше). Ви маєте право укладати договори щодо доведення цього незавершеного будівництва до його 100 відсоткової готовності, навіть якщо ви вже здійснили технічну реєстрацію цього об’єкта в органах БТІ.

Це підтверджується положеннями Закону України «Про відповідальність підприємств, і їх об’єднань, установ та організацій за порушення в сфері містобудування». Зокрема, статтею 1 вказаного Закону передбачено, що за експлуатацію, або використання будинків чи споруд після закінчення будівництва без прийняття їх державними приймальними технічними комісіями, накладається штраф у розмірі 10 % вартості виконаних робіт.

Також виключається можливість виникнення права власності, та здійснення державної реєстрації права власності на частину об’єкту незавершеного будівництва. Тобто, це робити не можливо, згідно з чинним законодавством.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram