ГоловнаБлогиБлог Ганни Довбах

Євромайдан 2030 року: система прийняття рішення ВІЧЕ

28.12.2030 рік. Основні новини ВІЧЕ

Черговий випуск новин по роботі системи прийняття рішення громадою ВІЧЕ, розробленої ІТ-волонтерами під час Євромайдану у грудні 2013 року, апробованою на рівні кількох селищних та районних рад у 2014 та введеної як єдина система прийняття рішень в Україні референдумом зі зміни Конституції України у грудні 2015 року.

Фото: Макс Левин

У системі прийняття рішення громадою ВІЧЕ зареєстровано 35 млн 452 громадянина України. Всі вони пройшли очні чи он-лайн курси по роботі системи та успішно здали фінальний тест із користування системою, зокрема формування законодавчих пропозицій, внесення правок до документів та голосування за кожну із правок та прийняття документа в цілому. Ще кілька районів у Луганській та Закарпатській областях та АР Крим ще не закінчили такі тренінги.

Система ВІЧЕ закликає до обережності у користуванні експертною думкою при прийнятті рішення. В рамках роботи системи існує ряд експертних рад та можливість скористатись експертним висновком щодо цілого проекту рішення чи окремих його статей. На жаль, не всі експерти відкрито заявляють свій конфлікт інтересів. А система, хоч і має деякі технічні можливості, але не завжди може виявити перекіс у позиції експерта із економічною користю для якоїсь галузі економіки чи установи. Платники податків із часом звикають до «розкрученого» експерта і не звіряються зі списками довірених експертів громади.

Наприклад, минулого кварталу експерт із енергозбереження Л, як показали матеріали ЗМІ та перевірила прокуратура мав особистий зиск з боку виробників утеплюючих матеріалів. Зараз він дискваліфікований із звання громадських експертів і його коментарі та правки, які були на користь лише специфічним системам утеплення видалені із законопроекту із енергетичної безпеки, який обговорюється до кінця січня 2031 року.

ВІЧЕ потребує голосу кожного із системи соціальної допомоги. На жаль, до законодавства про соціальну допомогу маргіналізованим групам населення дуже малий інтерес у бізнесменів та жителів великих міст. За місяць правки внесли лише 15 тисяч громадян, здебільшого із числа споживачів соціальної допомоги та представників громадських організацій. Нагадуємо, саме від вашого голосу по цьому проекту залежатиме система допомоги молодим сім’ям, багатодітним родинам, безробітним, людям із обмеженими можливостями, людям із залежностями тощо. Термін внесення правок до законопроекту добігає кінця 28 лютого 2031 року. Просимо всіх проводити додаткове інформування платників податків щодо даного законопропроекту. Адже мала зацікавленість у розробці даних законодавчих норм може призвести до зменшення пріоритетності соціальної допомоги при бюджетному плануванні із 5 на 7 позицію.

ВІЧЕ допомагає в бюджетній пріоритизації. Нагадуємо всім платникам податків, що бюджетна пріоритизація як перший крок планування бюджету місцевих та Української громади буде як завжди відбуватись до 1 квітня наступного року, одночасно із поданням декларації про доходи. Ви можете подати ці документи як самостійно в письмовому вигляді на офіси місцевих податкових адміністрацій, так і в електронному вигляді через систему ВІЧЕ. Нова опція в рамках системи ВІЧЕ – одразу після виставлення власних відсотків, які відповідають Вашому баченню перерозподілу бюджетних коштів, ви можете побачити зведену інформацію по всіх даних, введених до вас.

Робота для професійних адміністраторів на рівні громад. напередодні Новорічних та Різдвяних свят, кілька громад оголосили про потребу у професійних менеджерах. На жаль, дуже небагато подалось заявників на посаду менеджера із соціальних питаннь у місті Єнакієво, Донецька область. Запрошуємо всіх небайдужих людей із відповідною освітою із менеджера соціальної або медичної сфери активніше подавати своє резюме. Роботи в даному місті дуже багато саме в сфері забезпечення соціального благополуччя, але і люди сприймають навіть невеличкі зміни на краще із великим ентузіазмом.

 Відповідно до голосування місцевої громади міста Сміла, мер міста був звільнений нещодавно звільнений за систематичні порушення умов рівного доступу до тендерів. У грудні оголошено конкурс на дану посаду. Громада погодилась на можливість найму не лише жителя Сміли за умови хорошого досвіду роботи у невеличких містах.

Редакторська колонка

ВІЧЕ давно стало для нас рутиною і нам здається, що дух #Євромайдану, який багато хто з нас пам'ятають як найяскравіший момент молодості, із «йолкою», «ті тушками», льодовими барикадами, вогнищами у бочках і імбірним чаєм якось втратився за всіма тими специфічними поправками, постійними голосуваннями і численими процедцрами. Часом, коли я починаю занурюватись у черговий законопроект, то аж мізкі закипають. Ну, я людина старої генерації, молоді значно легше, вони в школі отримують тренінги досить рано і легше вправляються як у розумінні текстів так і в їх коректному формулюванні правок для спільних рішень.

Але ВІЧЕ скептикам, які сумують за бурхливими політичними баталіями і бійками у Верховній Раді 1990-2010х я хочу нагадати, що після остаточного введення системи ВІЧЕ на рівні всіх місцевих громад, районів, областей та на національному рівні, ми фіксуємо загальну ефективність виконання прийнятих рішень на рівні 93%. Більше 90% платників податків взяли участь у бюджетній пріритизації на 2031 рік. Не можу не згадати тут загальновідомий і часто згадуваний факт, що утримання управлінського/виконавчого апарату в державі на всіх рівнях із введенням ВІЧЕ скоротилось у 175 рази і тепер складає менше 0,5 % ВВП. Про сам зріст ВВП і професійність найнятих громадою менеджерів уже мовчу.

Багато дискусій ведеться в текстах і мені самому часто бракує живого віче у стилі Євромайдану. А святкування річниць Євромайдану і правда якісь дуже дискотечні, радісні і не дуже схожі на політичні баталії тих років.

Тож, я вношу свою пропозицію платника податків - розробити можливість прийняття рішення на очному віче із живою дискусією. Думаю, що нам не обов’язково замикатись лише на екранах планшетів для прийняття рішень на місцевому рівні, буде значно живіше , чесніше і швидше проходити обговорення, якщо ми зможемо зібратись і обговорити це все. Пропоную для пілотування громаду нашого будинку, бо маємо питання щодо прибудинкової території. Помайданимо нарешті!

Ганна Довбах Ганна Довбах , Психолог, культуролог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram