Стипендія – це державна інвестиція в інтелектуально-стратегічний потенціал України

Мене глибоко вразила і обурила ініціатива Міністерства фінансів України передбачити в проекті державного бюджету на 2017 рік стипендію лише для студентів з числа незахищених верств населення, що фактично означає скасування стипендії для більш ніж 60% всіх студентів нашої держави, для значної частини яких це є чи не єдиним джерелом доходів і засобом виживання.

Фото: Сергей Нужненко

А в той самий час у НАК «Нафтогаз Україні» декларують наміри купити новий автомобіль для свого керівника за 5 млн грн. Цієї суми вистачило б для того, щоб місяць виплачувати стипендії студентам одного українського університету.

Видатки Державного бюджету Україна на Апарат Верховної Ради України складають 934, 9 млн грн у 2016 році; на Державне управління справами – 1,167 млрд грн; на Секретаріат Кабінету Міністрів України – 312,2 млн грн. Лише на Національну поліцію у 2016 році планується витратити 13,664 млрд грн. А видатки на судову гілку влади перевищують 4 млрд грн. Чи не ці статті видатків бюджету мали би бути об’єктами оптимізації державних фінансів?

Втрати, які сьогодні зазнають освіта і наука України внаслідок проведення за роки незалежності недалекоглядної політики, негативно позначаються на всіх сферах життя нашого суспільства і дана ініціатива Мінфіну аж ніяк не сприятиме виходу із глибокої соціально-економічної кризи, в якій опинилась наша країна. Скасування стипендій суттєво знизить конкурентоспроможність як української вищої освіти зокрема, так і держави в цілому. Очевидно, що з кожним роком все більша кількість молодих українців обирають навчання у закордонних навчальних закладах, так, за даними аналiтичного центру CEDOS, у 2013/2014 навчальному роцi в iноземних унiверситетах навчалося понад 46 тисяч наших громадян. Це на 82% бiльше, нiж п'ять рокiв тому, і дана тенденція спостерігатиметься, нажаль, і надалі. Свого часу я і мої діти одержали фундаментальну вищу освіту в Україні і стипендія як тоді, так і зараз відігравала важливу мотивуючу роль у навчанні. Сьогодні ж у молоді пропонують забрати один із стимулів отримувати вищу освіту в Україні, тим самим спонукаючи до подальшої міграції, адже більшість залишиться за кордоном і буде працювати на економіки інших країн, замість того щоб стати основою для українського економічного прориву.

Тому стипендії сьогодні слід розглядати як державну інвестицію в інтелектуально-стратегічний потенціал України, в соціально-економічний прогрес, стабільність і національну безпеку українського майбутнього. І мову потрібно вести не про їх скасування чи урізання, а навпаки - розробляти нові фінансові механізми стимулювання навчання молоді в Україні, а також створювати умови для подальшої капіталізації інтелектуального потенціалу в рамках національної економіки.

Впевнений, що навіть в сьогоднішній складній для країни ситуації, не зважаючи на глибоку політичну кризу – український парламент зможе зважено підійти до даного питання і не допустити скасування стипендій, адже прийняття такого рішення ніяким чином не вирішить проблем фінансування вищої освіти ні проблем держаного бюджету, а навпаки, призведе до ще глибшої кризи, наслідки якої можуть бути просто катастрофічними.

Олександр Домбровський Олександр Домбровський , Народний депутат, в.о. Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram