ГоловнаБлогиБлог Дмитра Сінченка

Ковток ОЗОНу, або навіщо потрібне спостереження за протестами?

Нещодавно пройшов навчання для громадських спостерігачів за мирними зібраннями від ОЗОНу. «Для чого ж за ними спостерігати?», напевне, здивуєтесь ви. Це ж і без нас, звичайних громадян, роблять компетентні органи МВС, СБУ і співробітники управлінь та відділів внутрішньої політики органів місцевого самоврядування. Нам, громадянам та активістам, треба не спостерігати, а організовувати!»…

Фото: Макс Левин

Але це не зовсім так. У разі виникнення проблем під час акції ми, зазвичай, стаємо свідками взаємних звинувачень між правоохоронцями та організаторами у порушенні законодавства. І, не зважаючи на те, що останні у більшості випадків виявляються праві, через брак знань законів та правової освіти в цілому, довести цього не можуть.

Якщо ж хтось думає, що самі правоохоронці знають Конституцію, законодавство про мирні зібрання чи навіть про міліцію краще за нас, також помиляються. У кращому разі вони обізнані із внутрішніми інструкціями та наказами. Тому кваліфіковані експерти у ролі незалежних спостерігачів їм також будуть корисними, адже можуть вказати на їхні помилки і запропонувати шляхи їх вирішення.

У таких невеликих містах, як Кіровоград, тема спостереження за мітингами наразі не є такою актуальною, як у Києві, Донецьку, Харкові чи Дніпропетровську. В першу чергу через відсутність значної протестної активності і системних проблем в реалізації свободи мирних зібрань. Але у містах мільйонниках такі спостереження стають надзвичайно корисними. Ще актуальнішим питання спостереження постало для сусідніх Росії та Білорусі, де порушення прав та свобод громадян є значно поширенішим, ніж у сучасній Україні.

Об’єктивна професійна оцінка подій, підкріплена витримками зі законодавства, часто-густо стає для влади страшнішою, ніж емоції та лірика опозиційних мас-медіа, які в той же час позбавлені конкретики та обґрунтувань.

Громадський спостерігач здійснює фото, відео та аудіо фіксацію всього, що відбувається на мітингу, пікеті, демонстрації чи іншому протестному заході, на основі чого складає власний звіт. Такі звіти можуть стати корисними для виявлення провокаторів, порушників законодавства як з боку мітингувальників (чи тих, хто ними намагається здатись), так і з боку правоохоронних органів. Вони можуть бути використані у подальшому для судових позовів або скарг у відповідні органи.

Так, надзвичайно корисними виявились звіти по результатах акції партії «Демократичний Альянс» під Межигір’ям.

Отже, якщо ви проводите мітинг, ОЗОН прийде і до вас.

Дмитро Сінченко, громадський спостерігач від ОЗОНу

Дмитро Сінченко Дмитро Сінченко , Громадсько-політичний діяч, блогер
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram