ГоловнаБлогиБлог Богдана Соколовского

Слова міністра Євгена Нищука підтвердили, що наше суспільство хворе

Щонайменше дивним виглядає той скандал, який «розкручується» після висловлювань міністра Євгена Нищука щодо імперського заселення окремих українських теренів, сказаних у понеділок під час телепрограми «Свобода слова» на ICTV.

Чесно кажучи, далі не хочеться розвивати цю тему. Але, простежується тема, яка чомусь (мабуть випадково) залишається поза увагою.

Дивує те, що тема завезення людей в Україну на 26-му році нашої державності подається як невідома, замовчується і ще й стала предметом дискусій – часто дискусій, які містять гірку правду. Адже імперії, до яких належали наші землі, завозили людей на теперішні українські терени як на схід, так на захід. Страждали і ті, кого привозили, і ті, кого вивозили – якщо ще залишалися живими, в кращому випадку. Просто на сході почалося таке переселення ще при Катерині ІІ і досягнуло масових форм у 30-х роках минулого століття. А на заході України все почалося після вигнання фашистів в ході Другої світової війни, також у складі СРСР.

Фото: novosti.dn.ua

Цим і пояснюється, зокрема, те, що у східні області України завезли більше людей з інших частин тодішньої імперії, ніж – у західні. На сході знищили більше етнічних українців, ніж на заході і т.д. Всьому цьому є незаперечні докази, зокрема, письмові. Тепер щодо цієї теми офіційно нема ніякої таємниці. Це при СРСР була заборонена тема. Навіть, згадані докази протягом коротких періодів на початку нашої незалежності та у 2005 – 2009 роках вивчалися і друкувалися багатьма ЗМІ. Однак, як виявилося, цього було недостатньо, аби розвінчати «совєцькі заборони про політику переселення», аби наша історія, зокрема недавня, була відомою і в нас, і за кордоном.

Мабуть саме це, злочинні дії колишніх імперій, усвідомлює міністр культури України. Треба радіти від того, що наш міністр знає і усвідомлює це питання – значить, зокрема, не допустить подібних дій! А його вислови, зокрема на згаданій «Свободі слова», не містили, не містять і не можуть містити ніяких принижень чи образ стосовно будь-якого етносу, як це йому приписують.

Отже, виходить, що Євгена Нищука розпинають за те, що сказав правду? Причому розпинають колективно, по-радянськи.

Те, що це роблять десь за кордоном - байдуже. Врешті-решт, те суспільство саме має терпіти своє керівництво і своїх представників.

А все те, що у нас відбувається зі словами Є. Нищука – є лише зайвим підтвердженням того, що українське суспільство хворе. Його треба грунтовно діагностувати і лікувати. Насамперед – від радянської спадщини. 

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram