ГоловнаБлогиБлог Андрія Гордєєва

Дефолт: "5 хвилин сорому" чи економічний колапс

В Вашингтоні відбудеться черговий етап переговорів з кредиторами. Сподівайся на краще на краще, готуйся до найгіршого. Уявимо, що сторони не домовились.

Фото: EPA/UPG

Уряд накладає тимчасовий мораторій на виплати комерційним кредиторам. Ми й надалі продовжуємо працювати з системними кредиторами, виплачуємо їм все за планом. МВФ та країни G7 визнали: тягар нинішньої економічної та фінансової ситуації в Україні не може лежати виключно на народові України, який вже й так платить дуже високу ціну. Зусилля щодо фінансової стабілізації України поділені між трьома групами:

(1) МВФ ($17,5 млрд кредитів)

(2) офіційними кредиторами (ЄБРР, СБ, ЄІБ, країнами) ($7,2 млрд.)

(3) міжнародними приватними кредиторами ($15,3 млрд. за рахунок відтермінування належних їм виплат)

З першими двома групами співпраця йде повним ходом, є затримка чотирьом приватним кредиторам, які не йдуть на угоду з Україною - Franklin Templeton, TCW, T Rowe Price, BTG Pactual.

Вони купували спекулятивні папери з високою дохідністю, недаремно їх ще називають «сміттєвими». Такі інвестори заробляють на високих ризиках, вона на них йдуть свідомо, допускаючи різні сценарії. Більше того - є інформація, що частина "поганих" кредиторів є спекулянтами, що представляють інтереси оточення Януковича.

Приватні кредитори хочуть, щоб ми розплатилися грошима МВФ, ЄБРР, СБ, ЄІБ - це суперечить державним інтересам. Ці кошти мають йти на розвиток, і міжнародні організації нас в цьому підтримують. Тому несплата зобов’язань не викличе різкої реакції міжнародних інвесторів. Держава вже давно заявила про бажання отримати від кредиторів списання частини боргу, тому подібний сценарій не буде несподіванкою. Більше того – незважаючи на результат переговорів, МВФ висловив готовність кредитувати Україну.

За нинішніх умов Уряд має продовжувати політику жорсткого відстоювання інтересів держави в переговорному процесі. Поступки кредиторам , призведуть до поглиблення фінансово-економічної кризи. Насправді, держава здатна виплатити поточні зобов’язання. Проте для вирівнювання економічної ситуації доведеться запускати грошовий верстат, відбудеться розкручення інфляції, вилучення валюти в експортерів і т.д.

Шкоду від «технічного дефолту» роздувають і демонізують. Банки працюватимуть, люди отримуватимуть зарплати і пенсії. Більше того - мораторій знизить бюджетні витрати на обслуговування боргу та допоможе зберегти валютні резерви, що має забезпечити стабільність курсу гривні.

Що стосується міжнародних ринків капіталу, звісно, тут виникнуть проблеми. Проте давайте дивитись правді у вічі: через економічну кризу та війну на Сході Україна більше двох років не має доступу до міжнародних ринків. До речі, свого часу Україна відновила доступ до ринків капіталу всього через 20 місяців після дефолту 2000 року. Втеча інвесторів – ще один міф з цієї серії. Як би це не жорстоко звучало: всі хто хотів піти з українського ринку – вже це зробив. Дефолт не стане каталізатором цього процесу.

Звісно, негативних наслідків, в першу чергу іміджевих, вистачатиме. Просто варто знизити градус дискусій і припинити істерію. Хоча моя думка незмінна: якщо ставити на шальки терезів «5 хвилин сорому» (дефолт) чи «економічний колапс» (поступки кредиторам), я схиляюсь до першого.

Проте переговори відбудуться лише завтра, тому все ще попереду. Show must go on!

Андрій Гордєєв Андрій Гордєєв , Голова Херсонської обласної державної адміністрації
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram