ГоловнаБлогиБлог Андрія Гордєєва

Навчання світло: як реанімувати освіту в регіонах

Виховувати людину – означає визначати долю народу. Саме вчитель стоїть на варті збереження національних цінностей, традицій. З-під його крила вилітають лікарі, шахтарі, чиновники.

Фото: EPA/UPG

Але зараз професія вчителя втрачає свою популярність серед молоді, особливо у регіонах. І якщо у Херсоні потреба у педагогах відносно невисока, то за межами міста вона складає від 6 до 20 вчителів на район. Також існує дефіцит лікарів і вчителів у сільській місцевості.

На тлі старіння працівників дефіцит нових кадрів ще більше загострюється. Загальна потреба у працівниках у сфері охорони здоров`я, освіти і спорту складає біля 3 500 осіб. Минулого року нам вдалося працевлаштували 120 медиків, майже 300 освітян, а от у спорті узагалі не створено робочих місць.

Аби забезпечити Херсонщину кадрами, ми вирішили розробили програму розвитку людського капіталу на 5 років. Її мета – підтримка та створення необхідних умов для розвитку, накопичення людського капіталу області та забезпечення потреб регіонального ринку праці у фахівцях з гостродефіцитних спеціальностей. Вона передбачає аналіз і прогноз потреби у фахівцях, ми побачимо реальну потребу у кадрах з розбивкою на 5 років вперед.

Ключова складова програми – формування регіонального замовлення. Сьогодні таке поняття відсутнє у напрямі вищої освіти. Далі акумуляція коштів і співфінансування.

Тому ми пропонуємо модель співфінансування, яка передбачатиме створення цільового фонду у складі обласного бюджету. 75% коштів складатиме районний та сільський бюджет, 25% - надаватиме область.

Наступний кроком є забезпечення спеціалістів житлом і соціальними гарантіями. Ми уже шукаємо недобудови, реконструюємо їх з обов`язковим розподілом житла на медиків, педагогів і соціальних працівників.

Паралельним курсом іде оптимізація навчальних планів. Адже є потреба у використанні модерних інтерактивних методів навчання, сучасного обладнання.

Передані на місця повноваження у межах реформи децентралізації повністю дозволяють робити такі міні-реформи. Вони стануть корисними для новостворених об’єднаних територіальних громад, які потребуватимуть багато освічених кадрів різного професійного профілю. Наша задача не тільки готувати кваліфікованих спеціалістів, але й зацікавити не від’їжджати за кордон, залишитися в області.

Без сумніву, влада має покращувати добробут населення. У першу чергу мовиться про доступну освіту, здатну забезпечити підготовку і соціальні гарантії спеціалістів на ринку праці. Власне таку місію ми собі поставили на Херсонщині.

Андрій Гордєєв Андрій Гордєєв , Голова Херсонської обласної державної адміністрації
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram