ГоловнаПолітика

Гриневич: є великий ризик, що закон про освіту знову не затвердять у другому читанні

Якщо голосів не знайдеться, законопроект на голосування не винесуть.

Гриневич: є великий ризик, що закон про освіту знову не затвердять у другому читанні
Фото: 24tv.ua

Міністр освіти Лілія Гриневич припускає, що законопроект про освіту Верховна Рада може не затвердити  до кінця цієї сесії. Про це вона розповіла в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною".

"Складається таке враження, що закон відкладено на останній пленарний тиждень. Якщо це так, то виникає великий ризик, що його знову не буде затверджено у другому читанні", - зазначила Гриневич.

"Дуже шкода це визнавати, але мені здається, що немає інтенсивного опрацювання цього законопроекту в парламенті", - додала також вона.

За словами міністра, "Нова українська школа", наприклад, затверджена урядом, і вже розроблений план, як її вводити, який погоджується з усіма міністрами.

"Я буду працювати з усіма фракціями і переконувати (голосувати "за" законопроект, - ред.), але основну роль тут має відіграти Комітет із питань освіти і науки, адже від якості опрацювання цього закону до другого читання комітетом також залежить його успішність у парламенті.

"Річ у тім, що закон «Про освіту» - в разі затвердження - торкнеться не тільки самої реформи нової української школи. Там дуже багато цікавих, важливих механізмів, які ми відкриваємо: долаємо різні бюрократичні бар'єри та шлюзи, які існують сьогодні в нашій освіті. Наприклад, підвищення кваліфікації вчителів. Зараз вони можуть проходити його тільки в інститутах післядипломної освіти, де, чесно кажучи, не завжди пропонують сучасні цікаві курси. А в нас дуже багато інших провайдерів підвищення кваліфікації, робота з якими вчителю не зараховується. Є громадські організації, які роблять феноменальні тренінги за технологіями навчання або по роботі з дітьми з особливими потребами. Цим законом ("Про освіту", - ред.) ми дамо можливість учителю вибирати форму і місце підвищення кваліфікації. Так само закон стосується і професійно-технічної освіти, вносить деякі корективи в сфері вищої освіти, тому він дуже потрібен. Я закликаю народних депутатів і Комітет з питань освіти і науки інтенсивніше опрацювати цей закон", - зазначила Гриневич.

За її словами, якщо голосів не знайдеться, закон не виноситимуть на голосування.

"Це питання відповідальності та народних депутатів. Коли вони не йдуть у парламент або не голосують, через що за цей закон ризикує провалитися - це їхня безвідповідальність. Тому, без сумніву, ми будемо вивчати ситуацію, я працюватиму з фракціями, будемо рахувати голоси. Якщо виявиться, що голосів немає, то закон не можна буде виносити. Просто кидати його в парламент, враховуючи те, яка гігантська робота зроблена, - неприпустимо", - розповіла міністр.

"Цей закон є напрацюванням трьох років, у нього вкладено дуже багато, і ми не можемо дозволити, щоб він став жертвою мовного питання, коли хтось роздуває різні полярні інтереси, або жертвою ще якихось окремих лобістських груп, тому треба буде працювати. Навіть якщо трапиться так, що закон буде перенесений на осінню сесію, це не затримує підготовку реформи для впровадження нового стандарту початкової освіти, оскільки цей закон окремо виділений, його затверджує Кабінет Міністрів. Але при цьому ми не зможемо використовувати всі ті можливості, які пропонує закон про освіту. Наприклад, добровільну сертифікацію вчителів, у результаті якої ми можемо виділити саме тих вчителів, які володіють компетентносними методиками, дати їм відповідну доплату - 20% до зарплати, після чого вони стануть тими методичними наставниками, які поширюватимуть нові методики навчання", - резюмувала голова Міносвіти.

Детальніше про зміни в навчанні читайте в повному тексті інтерв'ю "Лілія Гриневич: «Ми не можемо вчити сучасних дітей так, як 20 років тому»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram