ГоловнаБлогиБлог Андрея Черных

«Справа ЗНО». Такого рівня довіри вже не буде

Вчора, 15 серпня, на сайті Генеральної прокуратури України з’явилося повідомлення про те, що 27.07.2016 спрямовано до суду обвинувальний акт у «справі ЗНО». Мова йде про кримінальне провадження за обвинуваченням директора Українського центру оцінювання якості освіти, його двох заступників та ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що призвело до завищення результатів ЗНО і надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів.

Фото: Макс Левин

За інформацією ГПУ, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року - близько 2000.

Слід зазначити, що кожного року ЗНО складає приблизно 250 тис. абітурієнтів. І у разі доведення в суді звинувачень щодо викривлення, підробки результатів в усіх 2000 випадків, мова може йти про показник 0,1% від загальної кількості абітурієнтів, які вступали до вищих навчальних закладів кожного року.

Виникає питання щодо «долі» тих вчорашніх абітурієнтів – сьогоднішніх студентів, які були зараховані за результатами подання недостовірних даних. За інформацією Генеральної прокуратури України, вже відраховано 26 студентів, і додатково направлено до вищих навчальних закладів подання ще стосовно 174 осіб.

Вчора, 15 серпня, був коментар Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич щодо відрахування таких студентів.

Головна суть у тому, що рішення про відрахування студентів, результати ЗНО яких, за даними ГПУ, були завищені, має ухвалюватися тільки після вироку суду.

Слід зазначити, що стаття 46 Закон України «Про вищу освіту» має чітко визначені підстави для відрахування студентів:

1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

2) власне бажання;

3) переведення до іншого навчального закладу;

4) невиконання навчального плану;

5) порушення умов договору (контракту), укладеного між вищим навчальним закладом та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

6) інші випадки, передбачені законом.

Подання недостовірних даних абітурієнтом під час вступу до вищого навчального закладу відсутнє у Законі.

Очевидно, що для уникнення подібних проблем у майбутньому, необхідно внести зміни до відповідної стаття Закону України «Про вищу освіту».

Разом з тим, відповідно до статті 44 Закону України «Про вищу освіту», прийом на навчання до вищих навчальних закладів здійснюється на конкурсній основі відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Умови конкурсу повинні забезпечувати дотримання прав особи у сфері освіти.

Відповідно до Розділу ХХ Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році, подання вступником недостовірних персональних даних, недостовірних відомостей про наявність права на зарахування поза конкурсом, права на першочергове зарахування, права на зарахування за співбесідою, про здобуту раніше освіту, про участь в учнівських олімпіадах та конкурсах-захистах Малої академії наук України, про проходження зовнішнього незалежного оцінювання є підставою для відрахування студента.

Таким чином, якщо є достовірна інформація в УЦОЯО або в ЄДЕБО, то повідомлення адміністратора ЄДЕБО або директора УЦОЯО на адресу ВНЗ про подання недостовірних даних при вступі може бути підставою для відрахування абітурієнта.

Це може бути зроблено у результаті прохання до суду з боку прокуратури зобов'язати адміністратора ЄДЕБО і директора УЦОЯО встановити недостовірність і повідомити про неї вищі навчальні заклади, і тоді ВНЗ мають приймати рішення про відрахування таких студентів.

Очевидно, що це буде тривалий судовий процес, і такої довіри до ЗНО, як раніше, вже не буде.

Довіру можна втратити за один момент, навіть якщо вибудовувалась вона роками.

Сумно.

Андрей Черных Андрей Черных , Експерт з питань освiти
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram