ГоловнаБлогиБлог Анатолія Вітіва

Політичний труп коаліції реанімації не підлягає

Розвал парламентської коаліції у Верховній Раді розпочав відлік часу до дострокових парламентських виборів. Те, що коаліція у складі «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії Ляшка виявилась неспроможна модернізувати країну та провести необхідні реформи, є очевидним фактом, який не підлягає обговоренню. Проте влада на чолі з президентом Порошенком і прем’єром Яценюком зараз докладає максимум зусиль для реанімації мертвої коаліції, оскільки дуже не хоче та боїться дострокових виборів до парламенту.

Фото: rada.gov.ua

"Єдине, що я хочу наголосити, – ні в якому випадку я не можу допустити і не допущу дострокових парламентських виборів на цьому етапі", - заявив президент Порошенко. Також глава держави погрожує, що кращого парламенту всеодно не буде. Тільки він забув уточнити: кращого для кого? Для олігархів, які продовжують грабувати Україну, чи для народу, який сповна відчув наслідки правління коаліційного уряду Яценюка?

Те, що для Порошенка кращої Верховної Ради не буде, сумніву не підлягає. Але це проблеми його та його політичних партнерів, а не українців. Хто заважав коаліції боротися з корупціонерами, олігархами, перезавантажувати економіку? Ніхто. Просто в коаліції не було такого бажання. Зате було бажання продовжувати старі корупційні схеми, покривати виведення грошей з країни, опускати курс гривні, шалено піднімати тарифи і ціни. І все це називати «реформами».

Як відомо, мертві бджоли не гудуть. Тому ця коаліція і політичні партії, які її сформували, також є мертвими і недієздатними. Вона показала на що здатна і повністю вичерпала та дискредитувала себе. Спроба оживити політичний труп нічого доброго для країни не принесе.

Звісно, можна розповідати красиві байки про нову програму реформ, про новий уряд, нові обличчя. Але хто буде його формувати та хто буде виконувати цю програму? Ті ж самі політики, які провалили все, що тільки можна і досягли успіху хіба що в одному – в темпах зубожіння власного народу.

Також дивує заява голови Верховної Ради Володимира Гройсмана про те, що «абсолютна більшість демократичних сил українського парламенту готова до створення нової коаліції, нового уряду й посилення виконання всіх необхідних реформ і впровадження європейської інтеграції нашої держави». Цікаво, яку групу колишніх «регіоналів» та їх союзників на цей раз записали у демократи? Що хоче «посилювати» спікер парламенту? Темпи падіння гривні чи зростання тарифів на електроенергію, газ? Чи може під реформами мається на увазі прискорений розпродаж землі і прибуткових підприємств нашим олігархам?

Основним джерелом влади в Україні є народ. Саме він делегував президенту і депутатам повноваження. В умовах, коли влада виявилася не здатною працювати на національні інтереси України і перетворилася в основне гальмо для модернізації країни, її потрібно перезавантажити.

У чотирьох пострадянських країнах, які найактивніше проводили реформи – Польщі та країнах Балтії – у перші десять років перехідного періоду уряди в середньому мінялись раз на рік. У нас же під гаслами «не допущу дострокових виборів» просто хочуть законсервувати правління олігархічних кланів.

Фраза «не допущу виборів» - це тривожний сигнал, який свідчить про спробу узурпації. Будь-яка влада заради збереження легітимності орієнтується на настрої суспільства. Як тільки вона відмовляється від цього - починається процес її делегітимізації. Процес вже пішов.

Анатолій Вітів Анатолій Вітів , Голова Волинської «Свободи»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram