ГоловнаБлоги

Реальні гроші дешевими не бувають

Інколи гроші - це дещо більше, аніж просто платіжний засіб. Політичний маніфест, коли узурпатор поспішає вибити свій фейс на монеті, засвідчуючи своє право на владу. Елемент релігійної полеміки - було в історії і таке. Або ж просто витвір мистецтва. Коли дивишся на монету (а саме про них цей блог) і розумієш - мистецький шедевр.

Про них, про шедеври і поговоримо - все ж, мистецтво вічне. На відміну від політики.

Фото: WCN

Фото: WCN
Формально - це 10 дукатів, карбованих містом Гданськ. Але щиро сумніваюся, що хоч одна із десяти відомих екземплярів цієї краси хоча б раз виконував роль платіжного засобу. Формально - гроші, фактично - пам'ятна медаль з нагоди візиту короля Сигізмунда ІІІ у місто Гданськ. Такі монетки, мабуть, отримали у подарунок сам король, кілька вельмож і, звичайно, кращі городяни міста.

Або ж погляньте на оці монетки. За ними - історія неймовірного таланту, який, як і чимало талантів згорів замолоду.

1613 рік. У місто Гданськ прибуває такий собі Самуель Аммон і приступає до служби офіцером у місцевому гарнізоні. Але військова служба швидко набридає молодику і він йде працювати на місцевий монетний двір. Де негайно (талант!!!) стає основним медальєром. Себто йому доручають розробляти зовнішній вигляд золотих монет і виготовляти для них штемпелі.

1614 рік, Перший іспит - і одразу шедевр. І конфуз.

Фото: WCN
Фото: WCN

А тепер про конфуз. Самуель Аммон був митцем, генієм композиції. Знайдіть на фото мікродату (під потретом - 1613 рік, коли він утверджувався як майстер, виготовляючи зразок портрету короля) на аверсі чи реверсі (1614 рік - дата карбування монети) і самі переконайтеся в цьому. Майстрові, вочевидь, не подобалося порожнє міце над гербом міста (це там, де хрест під короною в овалі). Вихід бачите самі - медальєр "присобачив" згори симпатичного ангелика... Аммон був генієм, але погано знався на геральдиці. Леви, які з давніх давен тримають герб Гданська - символи войовничі, символи стримування. Ангел - символ опіки. З точки зору геральди ці символи - взаємовиключні.

Не знаю, що казали батьки міста Самуелю, але ангел швидко зник. Замість них уже в тому ж таки 1614 року з'явилися пальмові гілки. Символ тріумфу, прекрасне доповнення до агресивних левів:

Фото: Antykwariat Numizmatycznу Paweł Niemczyk
Фото: Antykwariat Numizmatycznу Paweł Niemczyk

Самуель Аммон мав би створити ще не один шедевр. Але купецькому містові, яким був Гданськ, були потрібні просто гроші. І місто просто на конвеєрі штампує золоті монети, говорячи сучасною мовою, дизайну Агнона. Шедеври потрібні іноді, платіжний засіб - завжди. У віці 33 років Майстер помирає...

До речі, про реальні гроші. Якщо Вам раптом захочеться придбати монету 5 дукатів авторства Агнона з пальмовими гілками - готуйте щонайменше 30 тисяч "шедеврів" Федеральної резервної системи США. Якщо ж сподобалися 10 дукатів з ангеликом - готуйте щонайменше 100 тисяч. Якщо ж вам сподобалася монета з римськими богами на реверсі (попереджаю: Агнон до неї не має жодного стосунку), готуйте ще більше.

А що Ви хотіли - реальні гроші дешевими не бувають

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram