ГоловнаСвіт

Нідерланди “серйозно розглядають” відправку F-16 в Україну

Зараз Нідерланди поступово виводять з використання свої F-16, тому потенційно матимуть винищувачі для передачі.

Нідерланди “серйозно розглядають” відправку F-16 в Україну
Фото: EPA/UPG

Нідерланди ще не прийняли остаточного рішення стосовно передачі винищувачів F-16 в Україну, заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Про це повідомляє  Reuters.

Відповідаючи на запитання, чи надсилатимуть Нідерланди винищувачі в Україну, Рютте на пресконференції сказав, що остаточного рішення ще не прийнято, але додав, що "якщо ви починаєте навчання, очевидно, що це те, що ви серйозно розглядаєте".

Рютте наголосив, що рішення про відправку F-16 залежало від дозволу США на це. 

Прем’єр-міністр Нідерландів, додав, що Нідерланди зараз поступово виводять з використання свої F-16, тому потенційно матимуть винищувачі для передачі.

Згідно з даними міністерства оборони Нідерландів, країна зараз має 24 F-16, які будуть виведені з експлуатації до середини 2024 року. Ще 18 літаків наразі доступні для продажу, з яких 12 попередньо продані.

Нагадаємо, після місяців тиску з боку Києва та урядів союзників Байден оголосив минулого тижня, що США підтримають зусилля з навчання українських пілотів на реактивних літаках. Нідерланди та Данія очолюють коаліцію з підготовки пілотів за підтримки Великобританії та Бельгії. 

Очільник Пентагону Ллойд Остін повідомив, що зараз обговорюються можливості створення спецфонду для спільного фінансування союзниками передачі Україні F-16.

Раніше повідомлялось, що тренування українських пілотів на американських винищувачах F-16 може початися після червня. За оцінкою в.о. міністра оборони Данії Троельса Поульсена процес навчання займе шість місяців, а за американською оцінкою, це може зайняти близько чотирьох місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram