ГоловнаСвіт

У Міжнародному суді ООН стартують слухання у справі за позовом України проти Росії щодо звинувачень у геноциді

Суд розгляне клопотання про тимчасові заходи, про які подала запит Україна.

У Міжнародному суді ООН стартують слухання у справі за позовом України проти Росії щодо звинувачень у геноциді
Фото: Німецька хвиля

Сьогодні делегація України представляє в Міжнародному суді ООН правову позицію в справі проти Росії відповідно до Конвенції від 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

“Після Другої світової війни міжнародне співтовариство об’єдналося, щоб визнати два фундаментальні принципи: захист суверенних держав від агресії та захист людей від грубих порушень прав людини, зокрема вчинення геноциду.

Росія маніпулює міжнародним правом і, зокрема, згаданою Конвенцією, яка є фундаментальним міжнародним договором у сфері захисту прав людини, та використала її для збройної агресії проти України”, – зазначив він.

Делегація України звертається до Міжнародного суду ООН з проханням призначити такі запобіжні заходи у справі з метою припинення кровопролиття:

  • Російська Федерація має негайно зупинити розпочаті 24 лютого 2022 року військові дії на території України;
  • Російська Федерація повинна невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у військових діях.

“Українська дипломатія продовжує боротися проти російських загарбників на всіх фронтах, у тому числі юридичному. Ми відстоюємо не лише свою свободу та незалежність, але й весь міжнародний правопорядок. Міжнародний суд ООН має стати на бік України та невідкладно призначити запобіжні заходи: наказати Російській Федерації негайно припинити бойові дії”, – наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй проведе публічні слухання у справі "Україна проти Росії" 7 та 8 березня в Палаці миру в Гаазі. Слухання будуть присвячені розгляду клопотання про тимчасові заходи, про які подала запит Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram