ГоловнаСвіт

Президент Чехії нагородив Зеленського орденом Білого Лева

Земан відзначив українського президента за його відвагу під час оборони Києва від агресії РФ.

Президент Чехії нагородив Зеленського орденом Білого Лева
Володимир Зеленський
Фото: ОПУ

Президент Чехії Мілош Земан нагородив президента України Володимира Зеленського найвищою державною нагородою країни – орденом Білого Лева.

Про це Земан повідомив під час церемонії вручення державних нагород, яка відбулась в історичній Владиславській залі празького Града – резиденції чеських президентів, передає "Радіо Свобода".

У своєму виступі Земан наголосив, що прагнув таким чином відзначити українського президента за його відвагу під час оборони Києва від російської агресії.

"Ось чому на подвір’ї Града був встановлений український прапор, тому тут уперше пролунав український гімн, і тому ми в запрошенні просили вас прийти на цю зустріч, щоб ви фінансово допомогли українським біженцям", - наголосив у своїй промові президент Чехії.

Земан зазначив, що Зеленський "проявив відвагу і мужність. І хоча йому США пропонували евакуацію, він залишився в столиці своєї країни, звідкіля керує її обороною". У своєму виступі Земан також звернув увагу на те, що захід (церемонія вручення держнагород. - Ред.) відбувається в час, коли неподалік від Чехії "лютує війна, викликана російською агресією проти України".

Церемонія відзначення державними нагородами відбувається в Чехії щорічно 28 жовтня – у День заснування Чехословаччини. Через пандемію коронавірусу її проведення у 2020-му і 2021 роках було скасовано.

Зазначимо, що Земан мав репутацію одного з найбільш доброзичливо налаштованих до Кремля європейських політиків. У минулому він ставив під сумнів необхідність санкцій і неоднозначно висловлювався про окупацію Криму. Утім після нового військового вторгнення Росії в Україну Земан різко засудив російську агресію, висловив підтримку Україні і закликав до жорстких санкцій проти Кремля.

Нагадаємо, Зеленський також був нагороджений медаллю Свободи Рональда Рейгана. Медаль передав послу України в США Оксані Маркаровій керівник Президентського фонду Рональда Рейгана Фредерік Раян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram