ГоловнаСвіт

Morgan Stanley прогнозує Росії дефолт "у венесуельському стилі" у квітні, - Bloomberg

Уже найближчими місяцями РФ ризикує втратити платоспроможність.

Morgan Stanley прогнозує Росії дефолт "у венесуельському стилі" у квітні, - Bloomberg
Фото: EPA/UPG

За прогнозами аналітиків американської фінансової корпорації Morgan Stanle, Російська Федерація вже найближчими місяцями ризикує втратити платоспроможність.

Про це йдеться в матеріалі Bloomberg.

За прогнозами аналітиків, дефолт у Росії може статися вже 15 квітня.

"Ми вважаємо дефолт найбільш імовірним сценарієм", - написав один з керівників Morgan Stanley, спеціаліст з кредитування ринків, що розвиваються, Саймон Вевер.

Він порівняв перспективи Росії з Венесуелою, яка вже кілька років зазнає найтяжчої економічної кризи, пов'язаної з гуманітарною катастрофою.

Видання зазначає, що в середині квітня минає 30-денний пільговий період із купонних виплат, які російський уряд має перерахувати власникам облігацій з погашенням у 2023 та 2043 роках. Зараз інвестори оцінюють облігації 2023 приблизно у 29 центів за кожен долар США.

Аналітики повідомляють, що дефолт може бути спричинений небажанням російської влади платити іноземним кредиторам в умовах санкцій, запроваджених США та іншими західними країнами.

Як повідомляли, минулого року Венесуела ввела в обіг банкноту номіналом 1 млн боліварів. Країна вже кілька років  перебуває в стані важкої соціально-економічної кризи. За підсумками 2018 року інфляція  склала 1,7 млн відсотка, а 2019 - більше ніж 9585 відсотків. Як один із заходів зміцнення економіки влада Венесуели ввела нову валюту - суверенний болівар, однак і його курс сильно впав. Наразі 1 долар США коштує понад 1,8 млн боліварів (станом на 2021 рік. - Ред.).

У лютому 2020 року Bloomberg повідомляв, що друкувати нові банкноти для Венесуели буде російська компанія "Гознак".

Нагадаємо, раніше, 3 березня, про те, що санкції за військове вторгнення в Україну можуть привести Росію до дефолту, попереджали також аналітики JPMorgan.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram