ГоловнаСвіт

Росія обійшла Іран та Сирію за кількістю санкцій, впроваджених проти країни

Кількість санкційних заходів, вжитих щодо Росії, перевищило 5530.

Росія обійшла Іран та Сирію за кількістю санкцій, впроваджених проти країни
Фото: Castellum.AI

Росія обійшла Іран і Північну Корею за кількістю санкцій, впроваджених проти країни. Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на глобальну базу даних для відстеження санкцій Castellum.ai.

За даними бази, упродовж 10 днів після вторгнення в Україну, росія стала об'єктом 2778 нових санкцій, довівши їх загальне число до понад 5530. Це перевершило Іран, стосовно якого упродовж десятиліття було впроваджено 3616 санкцій, переважно через ядерну програму та підтримку тероризму.

Агентство зауважує, що список санкційних заходів провдовжує розширюватися, оскільки щодня нові й нові компанії оголошують про припинення співпраці та вихід з російського ринку.

"Це фінансова ядерна війна і найбільша подія в історії санкцій, - говорить Пітер П'ятецький, колишній співробітник міністерства фінансів в адміністраціях Обами і Трампа, який був співзасновником Castellum.ai. - Росія менш ніж за два тижні перетворилася з частини глобальної економіки до найбільшої мети глобальних санкцій і фінансового вигнанця".

Санкції проти росії підкреслюють надзвичайну єдність між США та їх союзниками перед обличчям вторгнення путіна та їхню рішучість використовувати свою економічну силу, щоб спробувати зупинити його наступ.

Після росії та Ірану до списку найбільш санкційних держав увійшли Сирія, Північна Корея, Венесуела, М’янма та Куба. Чимало санкцій США проти росії перед війною в Україні були за втручання у вибори 2016 року та напади на політичних дисидентів за кордоном. Переважна більшість санкцій з 22 лютого стосується фізичних осіб, ще 343 обмеження стосуються юридичних осіб, які зазвичай є компаніями або державними установами

Найбільше санкцій щодо росії запровадила Швейцарія - 568; для порівняння, ЄС наклав 518 обмежувальних заходів, Франція - 512, а США - 243.

Нагадаємо, 24 лютого російські війська незаконно перетнули кордон України, авіаційних ударів одночасно зазнали 16 українських міст. Попри сподівання путіна, бліцкриг не вдався, і Україна вже 12 днів протистоїть загарбнику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram